Prima pagină » Actualitate » Cât ține imunitatea după a treia doză de vaccin anti-Covid și de ce se îmbolnăvesc și vaccinații. Cercetător la Cantacuzino: „Testul cu anticorpi după vaccinare este irelevant”

Cât ține imunitatea după a treia doză de vaccin anti-Covid și de ce se îmbolnăvesc și vaccinații. Cercetător la Cantacuzino: „Testul cu anticorpi după vaccinare este irelevant”

Cât ține imunitatea după a treia doză de vaccin anti-Covid și de ce se îmbolnăvesc și vaccinații. Cercetător la Cantacuzino: „Testul cu anticorpi după vaccinare este irelevant”
A început maratonul de vaccinare din București. Evenimentul se desfășoară până luni | GALERIE FOTO

A treia doză de vaccin aduce un plus de protecție față de infecțiea cu SARS-Cov-2, dar testele cu anticorpi după vaccinare sunt irelevante, „anticorpii în niciun caz nu trebuie să ne ghideze o decizie de a face doza a treia sau de vaccinare inițială”, a explicat la Digi24 Cătălin Țucureanu, cercetător ştiinţific în imunologie şi vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

„Este adevărat, s-a observat că împotriva infecției – deci, nu a formelor severe de boală – după o anumită perioadă de la administrarea schemei primare de vaccinare, pe undeva pe la 5-6 luni, nivelul de protecție scade. Se menține în continuare un anumit nivel de protecție, dar acesta este mai redus comparativ cu perioada de imediat după vaccinare. Evident, o contribuție la asta o are și varianta Delta, care este mult mai transmisibilă, iar în acest context – transmisie de variantă Delta + scădere a imunității împotriva infecției – mai multe autorități publice din lume au luat decizia de a administra și o a treia doză de vaccin începând undeva în jurul a șase luni de la schema primară de imunizare”, a explicat cercetătorul de la Institutul Cantacuzino.

În principiu, doza booster e recomandată și permisă oricui. „Dacă vaccinarea ne protejează, să zicem, de 5 ori de a ne infecta, dar trăim într-o zonă cu rată de transmisie foarte mare, așa cum este în această perioadă, orice măsură suplimentară, fie că e vorba de doza a treia, fie de respectarea cu strictețe a măsurilor non-farmaceutice, ajută suplimentar și scade suplimentar riscul de infecție”, a punctat Cătălin Țucureanu.

„Testul cu anticorpi după vaccinare este irelevant”

El mai spune că testul de anticorpi după vaccinare este irelevant. „Dacă pentru anumite boli pe care le cunoaștem de ceva mai mult timp un test de anticorpi este suficient pentru a putea prezice și nivelul de protecție, în cazul COVID-19 acesta nu este atât de relevant, iar anticorpii în niciun caz nu trebuie să ne ghideze o decizie de a face doza a treia sau de vaccinare inițială. S-ar putea ca un nivel de anticorpi să fie protector pentru o anumită variantă virală, dar nu și pentru altă variantă virală”, a spus Țucureanu.

Întrebat de ce unele persoane vaccinate se îmbolnăvesc totuși de Covid-19, el a explicat că deși „avem vaccinuri foarte eficiente, nu sunt perfecte”.

„În perioade de transmisie foarte mare, un vaccinat o să aibă un risc de infecție mai mic, dar tot o să aibă un anumit risc de infecție. Însă el va face o formă mult mai ușoară de boală și asta este o dovadă că vaccinurile sunt, totuși, eficiente față de evoluția severă, spitalizare și deces. Evident, nici aici lucrurile nu sunt perfecte. O persoană foarte, foarte vulnerabilă, o persoană în vârstă, o persoană cu anumite comorbidități are în continuare un risc mai mare de evoluție severă a COVID-19. Dar prin vaccinare acest risc o să scadă semnificativ”, a explicat Țucureanu.

Când va apărea doza 4 de vaccin anti-Covid: „Este imposibil de spus în momentul de față”

Întrebat dacă va exista și o doză 4 de vaccin anti-Covid, cercetătorul a răspuns: „Este imposibil de spus în momentul de față când și dacă ar trebui să mai facem și o a patra doză de vaccin anti-COVID. Sunt mai multe elemente care ar conduce la o asemenea situație, spune expertul. Putem să ne așteptăm la o altă scădere în timp a eficienței vaccinurilor, dar nu știm care o să fie magnitudinea acestei scăderi în timp: dacă o să fie această scădere în timp sau în cât timp se va produce. Al doilea element necunoscut și foarte important este evoluția virusului. Avem vaccinuri pentru care protecția durează toată viața, dar în general și patogenii față de care protejează aceste vaccinuri au o evoluție foarte lentă sau sunt foarte stabili. Avem și vaccinuri pentru care este nevoie să revenim anual cu vaccinarea, așa cum se întâmplă în cazul vaccinului antigripal, pentru că și virusul se modifică și necesită revaccinare”.

Autor

Citește și