Prima pagină » Actualitate » Cât va costa un kilogram de carne de MIEL de Paște. Puțini români își vor permite

Cât va costa un kilogram de carne de MIEL de Paște. Puțini români își vor permite

Cât va costa un kilogram de carne de MIEL de Paște. Puțini români își vor permite
FOTO - caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea/GÂNDUL

Anul acesta, prețurile pentru carnea de miel vor fi afectate anul acesta, în apropierea Sărbătorilor Pascale, din cauza scumpirilor pentru hrană precum porumb și furaje, dar și din cauza deficitului acut de forță de muncă, potrivit fermierilor care se ocupă de creșterea ovinelor.

Potrivit primelor estimări realizate la mijlocul lunii ianuarie, crescătorii de animale susțineau că prețurile de anul acesta ar urma să atingă între 25 și 30 de lei per kilogram.

Anul trecut, crescătorii de animale cereau pentru un kilogram de carne de miel un preț cuprins între 15 și 20 de lei, în cazul în care se achiziționează un miel întreg.

Un crescător de oi din satul Iabalcea precizează că prețul pentru carnea de miel ar urma să ajungă la 20 de lei în viu sau peste 40 de lei pentru un kilogram de carne în carcasă.

„Cresc ovine de peste 25 de ani. Fătările au început cam de pe la sfârșitul lui ianuarie, în alți ani mai devreme, acum au întârziat cam două- trei săptămâni. Este un an bun, un an bogat față de anii precedenți. În fermă am aproximativ 160-170 de capete cu tot cu cele fătătoare şi anul acesta e binișor, așteptăm în jur de o sută patruzeci de miei, pe acolo dacă e totul bine, dacă nu apar alte probleme, avorturi sau chestii de genul care e normal să se întâmple. Beneficiez de subvenții, ce să zic, sunt îndestulătoare în sensul că eu nu am subvențiile alea mari cu origine. Eu mă încadrez la cele mici, minimum cincizeci de capete.

Toate mioarele sunt crotaliate, sunt cu totul în regulă, cu acte, altfel nici nu aş putea să vând ceva sau să fac schimburi intracomunitare cu alţi fermieri. În gospodărie cresc autohtona țurcană, dar am și ceva rațcă. Le cresc din plăcere. Am și vreo două-trei vaci, dar şi păsări, porci. Cu forţa de muncă e mai greu, nu se găsesc deloc, nu vrea nimeni să vină să ne ajute. Majoritatea timpului sunt eu, 90% printre ele la care mă mai ajută şi mama mea, deci doar familia cum poate, dar aceasta este problema peste tot nu e doar la mine. În general din tot ce aud şi sunt ascultător fidel al Radio Reşiţa, dar şi ce urmăresc la tv sau pe internet, problema forței de muncă lasă de dorit cam în toate domeniile de activitate”, susține fermierul din Iabalcea, citat de G4Media.ro.

FOTO – caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea/GÂNDUL

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și