Cât vor costa ALIMENTELE după ieftinirea planificată de Guvern. Diferențele de preț sunt semnificative
Guvernul își dorește reducerea adaosului comercial la 14 produse de bază, iar această măsură ar urma să ducă la scăderea prețurilor cu aproximativ 25-30%, potrivit procesatorilor din industria alimentară.
Astfel, litrul de lapte ar ajunge să coste 4,55 lei, de la 6,45 lei, iar un litru de ulei de floarea soarelui, care acum se vinde cu 10 lei și 60 de bani, după reducerea de preț va costa 7 lei și 40 de bani.
În ceea ce privește ouăle, 10 bucăți din categoria M, care acum costă 11 lei, ar urma să coste 8 lei.
Carnea de porc ar trebui să ajungă la 20 de lei, de la 27, atât cât este în prezent, iar pentru un kilogram de pulpe de pui ar trebui să plătim 14 lei, în loc de 20, informează Antena3.
Ordonanța ieftinirii produselor alimentare de bază. Analist financiar: „Va fi loc de abuzuri, sunt prevederi neclare”
Proiectul privind ieftinirea unor produse alimentare de bază, cum sunt pâinea, făina, uleiul și zahărul, nu va produce efecte pozitive reale fără un studiu de impact care să arate cum pot fi un sprijin real pentru consumatori, spune analistul financiar Adrian Negrescu, pentru Gândul.
În opinia consultantului economic, fără un set de prevederi clare, mare parte dintre retaileri vor încerca să își salveze pierderile din zona produselor alimentare plafonate, crescând prețurile la celelalte produse.
Analistul susține că va fi foarte interesant de văzut cum va reuși statul să controleze cele aproape 53.000 de companii care au coduri CAEN asociate cu vânzarea de produse alimentare.
„Dacă vom vrea să cumpărăm și alte produse care nu sunt pe listă, prețurile vor crește”
„Atâta timp cât nu avem un studiu de impact, nu avem niște calcule făcute de specialiștii Guvernului, legat de efectele acestor măsuri, nu putem decât să mizăm pe buna lor credință, nimic altceva. Realitatea arată că, din păcate, această scădere a adaosului comercial nu va aduce foarte multe efecte pozitive în economie. Citește mai mult…