Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii va costa peste 5 milioane de lire sterline și va fi finanțată din bani publici.
Funeraliile Reginei Angliei reprezintă cel mai important eveniment televizat din istoria contemporană și costurile vor fi pe măsură, spun experții.
Înmormântarea de stat va costa peste 5 milioane de lire sterline. Printre politicienii de top prezenți la funeralii se numără președintele american Joe Biden, premierul australian Anthony Albanese și cel al Noii Zeelande Jacinda Ardern.
Funeraliile de stat sunt finanțate din bani publici. Cele mai recente funeralii de stat au fost ale lui Winston Churchill în 1965.
Au mai existat asemenea funeralii importante, care au costat semnificativ. Chiar dacă funeraliile Prințului Phillip, Ducele de Edinburgh, desfășurate în 2021, au fost la scară mică, ținând cont de dorința acestuia și pandemia de coronavirus, funeraliile Reginei Elisabeta Regina Mamă din 2002 au costat 5,4 milioane de lire sterline.
825.000 de lire sterline au fost cheltuite pentru priveghiul de 3 zile și 4,3 milioane lire sterline pentru securitate, potrivit unui raport al Camerei Comunelor.
Peste 11.800 de polițiști și 1.200 de lucrători civili au lucrat în ziua funeraliilor. În comparație, la înmormântarea discretă a Prințului Phillip au luat parte doar 30 de peraoane și cererea sa de a nu avea un priveghi a redus, simțitor, costurile de securitate.
Funeraliile Prințesei Diana din 1997 au costat 5 milioane de lire sterline.
2,5 miliarde de oameni au urmărit funeraliile televizate ale lui Lady Di, în acel an.
Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost expus de miercuri, 17.00 PM, până luni, ziua funeraliilor, cu acces 24h/24.
De departe, cea mai scumpă înmormântare ar fi fost a lui Alexandru cel Mare, care a avut un sicriu din aur, transportat pe o trăsură din același metal prețios.
Revenind în timpuri mai moderne, funeraliile lui Ronald Reagan au costat undeva la 400 milioane de dolari în 2004.
De asemenea, funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea, din 2005, au costat undeva la 8,9 milioane de euro.
Familia Regală primește finanțare guvernamentală, sub forma unui grant suveran, pentru cheltuielile regale. În 2020-2021 monarhia a primit un grant suveran de 86 milioane lire sterline.
Totuși, costurile cu securitatea generală, costurile Poliției Metropolitane pentru evenimentele și costurile de logistică guvernamentală, precum închiderea unor drumuri, nu sunt acoperite de grant și sunt plătite de guvern.
Fanii regalității au declarat că Regina merită o înmormântare grandioasă, după ce a servit țara timp de 70 de ani, dar anti-regaliștii sunt îngroziți că britanicii vor suporta asemenea costuri, într-o perioadă grea pentru economia mondială, transmite news.com.au.