Prima pagină » Actualitate » Cătălin Cherecheș, NEMULȚUMIRI din închisoare. Care este planul fostului edil de Baia Mare și ce demersuri fac avocații lui

Cătălin Cherecheș, NEMULȚUMIRI din închisoare. Care este planul fostului edil de Baia Mare și ce demersuri fac avocații lui

Cătălin Cherecheș, NEMULȚUMIRI din închisoare. Care este planul fostului edil de Baia Mare și ce demersuri fac avocații lui

Cătălin Cherecheș – fostul edil de Baia Mare, condamnat la 5 ani de pușcărie pentru luare de mită în formă continuată – a scăpat de mai bine de un an din pedeapsă, după ce judecătorii i-au scăzut zilele de arest. În aceste condiții, Cherecheș poate intra în comisia de liberare condiționată mai devreme, în august 2026.

Până atunci, fostul edil al municipiului Baia Mare se concentrează pe schimbarea regimului de detenție, de la unul „închis” la unul „semideschis.”

Ultimul demers în justiție făcut de Cătălin Cherecheș a fost pe data de 11 iunie 2024, atunci când și-a retras o plângere împotriva încheierii judecătorului desemnat cu supravegherea executării pedepsei.

Angajamentul ca după executarea a 1/5 din pedeapsă să devină eligibil pentru regimul semideschis

Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, fostul edil se plânge că Penitenciarul Aiud nu-l lasă 5 ore pe zi în afara camerei și amenință că va informa autoritățile germane, care au fost de acord să-l extrădeze, dar numai cu respectarea acestui detaliu.

Mai exact, avocații lui Cătălin Cherecheș au depus și o serie de critici din partea clientului lor, pe care instanța le trece în revistă în motivarea prin care ia act de retragerea cererii.

„Se impune a se face precizarea că în situaţia în care nu se va dispune schimbarea regimului de executare a pedepsei privative de libertate, se vor vedea nevoiţi să sesizeze Ministerul Federal al Justiţiei din Germania, respectiv Tribunalul din München (Oberlandesgericht München, instanţa care a dispus extrădarea deţinutului).

Administraţia Naţională a Penitenciarelor, prin raportul transmis autorităţilor judiciare din Germania privind condiţiile de detenţie de care va beneficia numitul (n.r. – Cherecheș Cătălin.), şi-a luat angajamentul ca după executarea a 1/5 din pedeapsă să devină eligibil pentru regimul semideschis şi ulterior, pentru regimul deschis.

Or, având în vedere că deţinutul are împlinită fracţia de 1/5 din executarea pedepsei, respectiv şi-a manifestat dorinţa de a participa la activităţile lucrative şi educaţionale, precum şi faptul că a participat la activităţi stabilite în Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, a apreciat că sistemul penitenciar a încălcat în mod flagrant angajamentul luat în faţa autorităţilor germane”, a precizat sursa citată.

Condițiile încarcerării lui Cherecheș se conformează normelor cerințelor europene privind condițiile de cazare

Condițiile în care ar fi încarcerat în țară Cătălin Cherecheș – condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, fugit în Germania, unde se află în arest – se conformează normelor cerințelor europene privind condițiile de cazare, susține conducerea Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în scrisoarea – consultată de Gândul, care a fost transmisă instanței germane chemate să decidă dacă fostul primar din Baia Mare va executa sau nu pedeapsa în țară.

Cătălin Cherecheș a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv la 5 ani de închisoare

Reamintim că fostul primar a început să-și ispășească pedeapsa pe data de 19 martie 2024, după ce a fost repatriat din Germania. Cătălin Cherecheș a fugit din țară înainte să fie condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pe data de 24 noiembrie 2023, fiind prins patru zile mai târziu, la Augsburg.

După ce a fost extrădat de magistrații de la Tribunalul din München, Cătălin Cherecheș a ajuns la Penitenciarul Rahova, unde a petrecut 21 de zile în carantină, fiind mutat apoi la Penitenciarul Aiud, unde se află și în prezent.

Deținutul Cătălin Cherecheș a participat – în cadrul Penitenciarului Rahova, cât şi în cadrul Penitenciarului Aiud – la diverse activităţi, precum: programul de adaptare la viaţa instituţionalizată, în cadrul Penitenciarului Rahova, activități educative, demersuri de reintegrare socială.

În plus, fostul edil s-a înscris la toate cursurile şi activităţile educative, sociale şi psihologice, se arată în documentul citat de Libertatea.

Judecătorii, despre fostul primar: „Este străin de reperele de onoare”

Cătălin Cherecheș s-a dovedit a fi „străin de orice repere de corectitudine”, s-a „erijat în postura de victimă a statului și serviciilor de informații”, a încercat să-i mintă pe anchetatori și să-i ducă cu preșul pe judecători, rezultă din motivarea Curții de Apel Cluj, care l-a condamnat definitiv pe primarul din Baia Mare la 5 ani de închisoare.

Pentru toate aceste considerente, judecătorii au ajuns la concluzia că PSD-istul Cătălin Cherecheș „a devenit nedemn să ocupe orice funcție publică.”

Interzicerea mai multor drepturi, timp de 4 ani

Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

Magistratul care a dat această sentință este Georgiana Hîngan, judecătoarea  pe care soacra lui Cătălin Cherecheș, Claudia Gliga, ar fi încercat să o mituiască, fiind prinsă în flagrant de procurorii DNA.

În luna februarie a anului 2022primarul din Baia Mare a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită de către Tribunalul Cluj, decizia nefiind una definitivă.

CITIȚI ȘI:

Cherecheș poate fenta un an de pușcărie. Fugarului i s-au recunoscut arestul din Baia Mare și “ispășirea” din Augsburg

 Socrii lui Cătălin Cherecheș, condamnați la închisoare cu suspendare / Decizia nu este DEFINITIVĂ

Cazul „Cătălin Cherecheș”: Curtea de Apel Cluj ADMITE în principiu contestația în anulare depusă de „primarul fugar”

Judecătoarei Georgiana Hîngan i-a fost respinsă cererea de abținere în cazul Cherecheș. De ce este improbabil ca ea să dea verdictul final

Prima reacție a lui Cherecheș, după ce soacra lui a fost prinsă în flagrant: „Să stea 100 de ani în PUȘCĂRIE. Mă simt că un vițel la poartă nouă”

Operațiunea Soacra, în regia DNA/Cazul Cherecheș. Judecătoarea Georgiana Hîngan&Mama au colaborat cu procurorii. Stenograme cu frișcă

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și