Prima pagină » Actualitate » Cătălin Chirilă, la podcast „ALTCEVA”: „Sunt onorat că fac parte din cea mai mare comunitate de ruși lipoveni”

Cătălin Chirilă, la podcast „ALTCEVA”: „Sunt onorat că fac parte din cea mai mare comunitate de ruși lipoveni”

Ediția din această săptămână a podcastului „Altceva cu Adrian Artene” a pus lumina pe cei despre care s-a spus în trecut și continuă să se spună și astăzi că sunt eroii României. În ajunul Zilei Naționale, sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 19:00, Adrian Artene a purtat o discuție emoționantă cu unul dintre sportivii care au așezat numele României în cărțile de istorie, deseori, cu un spirit al sacrificiului împins la extrem.

Campion la caiac-canoe, Cătălin Chirilă duce mai departe povestea încununată cu succes a celui care a fost Ivan Patzaichin, legenda de neegalat a sportului românesc.

Chirilă, despre rolul bisericii în viața satului

„La un moment dat, ai avut și o altă chemare, către Dumnezeu. Cântai în corsul bisericii…”, a deschis Adrian Artene acest subiect cu invitatul său.

„Pentru noi, toți tinerii, toți copiii din Sarichioi, este o tradiție, o pot numi. În toate familiile, fie că vorbim de băieți, de fete, exista acea școală bisericească, o școală de după școală. În acea vacanță de vară, de trei luni, se organizează școlile bisericești și părintele din sat organizează cursuri și toți copiii de vârste fragede merg acolo și învață alfabetul slavon, alfabetul vechi, rusa veche. De acolo începe povestea fiecărui… E o comunitate de ruși lipoveni. Mai există comunități, în Brăila, Suceava, dar cea mai mare comunitate de ruși lipoveni este în Sarichioi. Sunt onorat că fac parte din cea mai mare comunitate de ruși lipoveni.

Nicidecum nu mă gândeam că voi pleca din Sarichioi și voi face performanță în sport, pare o evadare. Efectiv, toți copiii de pe stradă au plecat la liceu.

Pentru mine, Sarichioi reprezintă și va reprezenta locul meu natal, casa mea. De fapt, n-am plecat niciodată de acolo! E destul de rară reîntâlnirea cu mama, dar ori de câte ori se poate merg acolo, merg la biserică și când pot mai cânt în corul bisericii. La noi e o tradiție, iar dacă ai urmat școala de care vă spuneam ajungi în corul bisericii pentru tot restul vieții”, și-a amintit sportivul.

Cătălin Chirilă, campion mondial și european la caiac-canoe, păstrează cu mândrie la gât o cruce ortodoxă primită de la bunica sa, despre care spune că niciodată nu și-a dat-o jos. „Am o cruciuliță și în barcă, este sfințită de părintele din sat”.

„Practic, am crescut în curtea bisericii, am primit educație acolo. Părintele Teodor este celălalt părinte al meu, pe lângă tata” – Cătălin Chirilă

„Altceva”, un altfel de podcast

„Altceva cu Adrian Artene” este un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare, iar invitații sunt lumini ce străpung întunericul.

E „Altceva”, un podcast săptămânal – în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00 -, în jurul căruia s-a format o comunitate a oamenilor care vor să-și antreneze mintea și să-și hrănească sufletele. Comunitatea oamenilor normali, care nu au abandonat lecturile, care știu să asculte o muzică și cu inima, nu doar cu urechile, dar și comunitatea celor care extrag răspunsuri din tăcere și se bucură de o piesă de teatru ca de o zi de duminică. A acelora care cred că Dumnezeu ne-a creat pentru a arăta celorlalți bunătate și a lăsa în urma noastră opere de lumină.

Emisiunea de vineri, 30 noiembrie, din podcastul „Altceva” poate fi urmărită aici:

CITEȘTE ȘI:

Povestea neștiută a CAMPIONULUI mondial Cătălin Chirilă. „Dacă țin la viața mea este bine să mă opresc”

Cătălin Chirilă, SPECTACOL total la Jocurile Olimpice. Record olimpic în drumul spre o medalie de aur la canoe. Prima REACȚIE după momentul uriaș

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și