Cătălin Cîrstoiu clarifică acuzațiile de incompatibilitate: „Mesajele sunt TRUNCHIATE. Nu am încasat niciun ban. Am făcut-o din devotament”
This browser does not support the video element.
Medicul Cătălin Cîrstoiu a discutat, în cadrul unui interviu la B1 TV, despre acuzațiile de incompatibilitate ce i-au fost aduse în ultima vreme, după ce s-a descoperit că acesta oferea servicii și la o clinică privată. Cîrstoiu a declarat că mesajele pacienților, care au fost făcute publice, sunt trunchiate și nu reflectă realitatea evenimentelor.
Cătălin Cîrstoiu a adresat acuzațiile de incompatibilitate ce i-au fost aduSe, în urma unei investIgații de presă. Medicul de la Spitalul Universitar e candidatul comun al coaliției PSD-PNL pentru funcția de edil al primăriei Capitalei. Cătălin Cîrstoiu a fost acuzat că ar fi incompatibil pentru candidatura la primărie, deoarece oferă servicii și la o clinică privată. În acest sens, au fost făcute publice mesaje între medicul Cîrstoiu și pacienți. Cătălin Cîrstoiu explicat că aceste mesaje au fost trunchiate.
„Am toată conversația cu pacienții respectivi și vă rog să îmi permiteți să vă spun doar atât: medicul care vorbea nu era rezident, era un medic primar și spunea așa: „vă rog să vă gândiți, pentru că domnul profesor vă oferă tot sprijinul la Spitalul Universitar de Urgență București”. Deci, aș vrea să nu mai trunchiem și să extragem fragmente din anumite mesaje. Medicii ăștia specialiști și primari, au dreptul să consulte unde vor ei.
Ei pot consulta la spitalul public, pot consulta în orice clinică privată în timpul lor liber. Mai mult, pacientul nu e un pion pe care îl duci unde vrei tu. Pacientul alege unde vrea să meargă, la o consultație în spital, în privat, semnează un consimțământ când intră și își asumă faptul că dacă merge în mediul privat plătește o taxă. Eu nu am luat niciodată pacienți de la spital să-i duc la cabinetul privat. Ca să lămurim subiectul. Colegii mei au consultat acolo pacienți, au fost dăți, și nu neg asta, când ei mi-au cerut o expertiză, mi-au cerut un sprijin. Erau cazuri care uneori îi depășeau, le-am oferit sprijinul pentru că eu am jurat, când am terminat facultatea, să ofer sprijin necondiționat pacienților și colegilor mei. Asta scrie în jurământul lui Hipocrate., a specificat Cîrstoiu.
Cătălin Cîrstoiu a subliniat că nu a încasat niciun ban de la pacienți pentru expertiza oferită.
„Nu am încasat niciun ban. Eu am făcut asta din devotamentul meu profesional, din devotamentul meu față de profesie, față de un pacient, față de orice om. Colegii mei care au făcut investigații acolo, au muncit. Am făcut-o pentru că am vrut eu. Pe principiul ăsta al acestei „incompatibilități”, și o să vă spun de unde pornește treaba asta…. Să știți că dacă mă duc eu, spre exemplu, să am un hobby în timpul meu liber (nu există timpul ăsta liber), aș fi incompatibil. Pentru că o modificare legislativă, făcută în anul 2016 de guvernul USR, a creat un haos în sistemul de sănătate. O ordonanță de urgență care n-a fost votată niciodată de Parlament și are nuanțe de neconstituționalitate, pentru că încalcă dreptul la timp liber și la odihnă. Când am fost la un spital public din București să operez ca să salvez un om care era pe masă, având eu soluția, eram în incompatibilitate. Da, după raționamentul ăsta, când m-a chemat un coleg într-un spital privat să acord o expertiză, nu luam niciun ban să mă duc să operez, pentru că era o problemă urgentă, eram în incompatibilitate, nu?, a precizat Cătălin Cîrstoiu.
Cătălin Cîrstoiu a menționat și cazul unei paciente foarte tinere, ce suferea de tumoră osoasă și căreia i-a făcut trimitere pentru o investigație medicală complexă, din teama ca afecțiunea să nu evolueze.
„Și mai e o pacientă care spune că am consultat-o. Da, doamna respectivă eram întâmplător acolo. Doamna respectivă spunea că are o tumoare osoasă și mi-a cerut ajutorul. Eu, ca medic, ce puteam să-i spun? Îmi pare rău, doamnă, sunt incompatibil. Nu. Am ajutat-o, ba mai mult, am insistat ca parafa mea să fie pe un bilet de trimitere pentru o investigație specială. Chiar eu am programat-o pentru că mi-a fost teamă. Era o femeie tânără și mi-a fost teamă să nu fie un cancer osos. Doamna n-a mers la investigații atunci., a mai adăugat medicul Cîrstoiu.