Cătălin Cîrstoiu:”București este un oraş bolnav, căruia îi trebuie un tratament”

Publicat: 14/04/2024, 16:06

Candidatul Alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a vorbit despre soluţiile pe care le-a identificat în ceea ce priveşte termoficarea din Bucureşti. Acesta a declarat că Bucureştiul este un oraş bolnav, căruia îi trebuie tratament.

„E prima dezbatere publică, sunt 10 teme mari de discuţie, raportate la programul meu pentru Bucureşti. Programul pentru Bucureşti este programul pe care mi-l asum, fiind susţinut de PSD şi PNL, dar dincolo de a fi un program politic aş vrea să fie un program de administraţie publică, pentru cetăţenii acestui oraş, un oraş care este bolnav, căruia îi trebuie un tratament, iar ceea ce începem noi astăzi este a scrie reţeta cu acele tratamente pentru Bucureşti, de aceea deviza noastră este «Facem Bucureştiul bine».

Sunt ferm convins că în a administra acest oraş este nevoie de o muncă în echipă, de o muncă coordonată, în care să avem dialog, să avem opinii. Primul subiect luat în dezbatere a fost termoficarea. În topul cetăţenilor Bucureştiului, termoficarea reprezintă o soluţie care trebuie găsită, care trebuie identificată şi pentru care trebuie să găsim un tratament”, a declarat candidatul Alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei.

Cătălin Cîrstoiu a precizat că zona București-Ilfov este una dintre cele mai dezvoltate, însă acest lucru nu se observă în viața de zi cu zi a cetățenilor. Totodată, a arătat că Primăria Capitalei nici nu a avut toţi banii alocaţi în buget, anul trecut, pentru plata subvenţiilor la termoficare.

„Zona Bucureşti-Ilfov este una dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, la nivel naţional. Este cu mult peste zone similare din ţări vecine, cum ar fi Bulgaria, Slovenia, Lituania, Letonia sau Croaţia, stat bogat, este un PIB mai mare per capita decât în Cluj, Timişoara sau Constanţa, dar cred că asta nu e vizibil în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din Capitală. Degeaba vorbim de un PIB de 50.000 de euro per capita, degeaba spunem că Bucureşti-Ilfov reprezintă a 14-a zonă din UE ca PIB general, degeaba spunem că este o zonă puternic economică din România, Bucureştiul reprezentând 90 la sută din veniturile acestei regiuni, pentru că asta nu se reflectă în trei lucruri fundamentale pentru cetăţenii oraşului şi anume siguranţa, confortul şi eficienţa.

Aş începe printr-un exemplu concret. Ştim cu toţii că o mare parte din costurile termoficării sunt reprezentate de subvenţii, ştim bine că preţul gigacaloriei în Bucureşti este de aproape 1.000 de lei şi partea de subvenţie este reprezentată de 65 la sută, aşa încât aş vrea să vă informez că Primăria Generală a Capitalei ar fi trebuit să plătească în 2023 – 1,8 miliarde lei subvenţii. Bugetul PMG pe anul trecut a prevăzut o plată de 1,1 miliarde lei, adică rezultă un deficit real de 700 milioane lei care ar fi trebuit plătiţi de PMB către Termoenergetica.

Asta înseamnă un deficit, din start, de 700 milioane lei, ceea ce va împinge cele două companii spre o perioadă dificilă tocmai prin ineficienţa acestei relaţii dinpre Primărie, Termoenergetica şi ELCEN. Această situaţie poate duce la intrarea, din nou, în insolvenţă a celor două companii, cum a fost în trecut, cu atât mai mult cu cât Primăria nici măcar nu a generat un audit pentru a putea face aceste plăţi. Situaţia trebuie privită în ansamblu pentru că nu reprezintă strict o soluţie pentru termoficare, ci trebuie avut în vedere soluţiile energetice ale oraşului, aceasta fiind o zonă cu soluţii energetice destul de sărace. Trebuie privit şi din prisma inexistenţei unui PUG al Capitalei, este inexistent, de 4 ani auzim de el, dar nu există. Mai mult, nu putem vorbi despre această hartă GIS din PUG de o importanţă majoră pentru reţelele de termoficare”, a declarat Cătălin Cîrstoiu.

CITEȘTE ȘI:

Marcel CIOLACU: Suntem solidari cu poporul ISRAELIAN

Mesajul lui CIOLACU pentru Iohannis / Analiza lui H.D. Hartmann: A dat SEMNALUL. E un joc foarte inteligent

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar