Cătălin Predoiu apreciază colaborarea cu procurorul sef european, Laura Codruța Kovesi. „EPPO ajută România să absoarbă fonduri europene”

Publicat: 17 05. 2023, 19:25
Actualizat: 17 05. 2023, 19:30
Sursa foto: Ministerul Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, apreciază colaborarea cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, cu care s-a întâlnit recent.

Actualul titular al mandatului de la conducerea Ministerului Justiției a detaliat, miercuri, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, o parte din discuția avută recent cu delegația condusă de Laura Codruța Kovesi.

„Avem o bună colaborare cu procurorul șef european, am alocat cel mai mare număr de procurori europeni, 17, mai sunt încă trei care vor fi selectați peste câteva săptămâni, astfel încât la finele lunii iulie România își va fi îndeplinit programul pentru EPPO la ocuparea nr de procurori”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției a avut, în 9 mai, o întâlnire de lucru cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi. Oficialul european a mulțumit pentru măsurile deja luate în vederea susținerii EPPO în România și, în special, pentru organizarea procedurilor de selecție a procurorilor europeni delegați. De asemenea, având în vedere operaționalizarea birourilor EPPO de la Cluj şi Timișoara, a precizat că este necesară majorarea numărului de posturi alocate Structurii suport a EPPO din cadrul DNA, potrivit informării MJ.

„O gestionare bună înseamnă garanții că fondurile alocate ajung unde trebuie”

„A fost asigurat și un sediu EPPO și se va extinde logistică structurii de sprijin cu încă 20 posturi polițiști judiciari, acum existând 20. Și vor mai fi 8 specialiști pe lângă cei doi existenți. EPPO ajută România să absoarbă fonduri europene, pentru că o gestionare bună înseamnă garanții că fondurile alocate ajung unde trebuie fără să fie deturnate, stimulează absorbția fondurilor europene”, a mai spus Cătălin Predoiu, de aceea în discuția avută cu procurorul general Laura Kovesi se pune accent pe dezvoltarea colaborării.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate şi aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017 privind EPPO, inclusiv a extinderii competenţelor Parchetului la investigarea nerespectării măsurilor restrictive şi, eventual, a infracţiunilor legate de mediu, au transmis oficialii MJ.

Conform sursei citate, au fost apreciate eforturile Guvernului şi ale Parlamentului de transpunere completă şi corectă a Directivei 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal. Acest demers se înscrie în cadrul larg al combaterii corupției şi a criminalității organizate. În acest context, s-a discutat şi despre necesitatea bunei colaborări între Statele Membre UE, esențială pentru aplicarea unitară a normelor de drept UE, evitându-se aşa numitul forum shopping.