Cătălin PREDOIU, de la BUDAPESTA, pe subiectul SCHENGEN: Am convenit astăzi un pachet de măsuri de consolidare a frontierelor
Ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu, a făcut parte din delegația primului ministru, Marcel Ciolacu, care s-a aflat vineri la Budapesta. Una dintre temele principale ale întâlnirii cu oficialii din Ungaria a fost integrarea deplină a României în spațiul Schengen. în cadrul conferinței de presă, la care a participat ministrul Predoiu, acesta a declarat că „era foarte important pentru noi toți ca această întâlnire să rezulte într-un acord și să fie un succes pe calea noastră către lărgirea Spațiului Schengen cu granițele terestre ale României și Bulgariei”.
„Întâlnirea este un succes” a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ziariștilor prezenți la Budapesta, în urma întâlnirii cu oficialii unguri.
Obiectivul nostru, al României, la această întâlnire a fost să creăm condițiile pentru o decizie pozitivă la Consiliul JAI din luna decembrie. A fost să creăm condițiile pentru ca veto-ul austriac să poată fi ridicat, astfel încât să avem o decizie în acest an, 2024. Și cred că a fost un obiectiv comun, inclusiv al colegului și prietenului Gerhard Karner.
Era foarte important pentru noi toți ca această întâlnire să rezulte într-un acord și să fie un succes pe calea noastră către lărgirea Spațiului Schengen cu granițele terestre ale României și Bulgariei. Și după discuții substanțiale, așa cum a spus și colegul și prietenul Sandor Pinter, am ajuns la un acord. Întâlnirea este un succes, a declarat Predoiu.
Discuțiile și negocierile pe marginea integrării depline în Schengen au debutat de anul trecut, între Ministerul de Interne român și reprezentanții celorlalte țări direct interesate.
România este un furnizor de siguranță în Europa și intrarea României în Spațiul Schengen va consolida spațiul Schengen. Noi am probat cu cifre acest lucru și cu măsurile luate. Munca noastră s-a desfășurat în cooperare cu Comisia Europeană, cu colegii austrieci, cu colegii maghiari, sârbi și bulgari, prin programe bilaterale, investiții pe care le-am făcut în tehnologia protejării frontierei din bugetul României, dar și din bani europeni şi din pregătirea profesională foarte bună a polițiștilor de frontieră români.
Acestea au fost elementele care ne-au consolidat încrederea, încredere pe care am construit-o pas cu pas, împreună cu domnul Gerhard Karner, începând de anul trecut, de la întâlnirea din 23 august de la Viena, pe care am construit-o împreună cu Sandor Pinter, cu ministrul Atanas Ilkov, cu predecesorul său, Kalin Stoianov, evident cu doamna Johansson, cu toți colegii din Europa.
Concluzia, în urma discuțiilor purtate cu omologii din statele componente Schengen, a fost exprimată tot de ministrul Predoiu, în cadrul aceleiași conferințe de presă.
Am convenit astăzi un pachet de măsuri de consolidare a frontierelor. Vom contribui și noi alături de celelalte țări, inclusiv Bulgaria, la contingentul comun de 100 de polițiști de frontieră care vor fi dislocați pe granița turco-bulgară şi evident, la celelalte măsuri de cooperare polițienească, pe care, de altfel, le desfășurăm, nu e nimic nou aici. Doar ne angajăm să continuăm ceea ce am făcut bine până în prezent.
CITEȘTE ȘI: