Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus, vineri, că „Elena Udrea este în custodia autorităţilor bulgare şi va fi prezentată instanţei”, iar instituția pe care o conduce este implicată în procedura de extrădare.
„Ministerul Justiţiei nu are o echipă trimisă acolo, pentru că nu e implicat în procedură. (…) Este în atribuţia noastră să sprijinim acest proces la cerere. Deci, dacă Tribunalul Bucureşti sau instanţa bulgară ne solicită sprijin cu furnizare de documente, aşa scrie procedura, atunci se implică şi Ministerul Justiţiei, fiind vorba de un mandat european de arestare. Deocamdată, ea este în custodia autorităţilor bulgare şi va fi prezentată instanţei”, a declarat Cătălin Predoiu, la Ministerul Justiţiei, citat de DIGI24.
Având în vedere faptul că Bulgaria și România sunt membre ale Uniunii Europene, procedura de aducere în țara a Elenei Udrea este simplificată, iar aceasta implică doar comunicarea dintre instanțele românești și cele din statul vecin. Astfel, Ministerul Justiției nu poate face demersuri pentru extrădarea fostului ministru, așa cum se întâmplă în cazul în care un condamnat este într-un stat non-UE.
Elena Udrea va fi dusă vineri în fața magistraților din Bulgaria, care vor judeca cererea de extrădare. Fostul ministru și-a petrecut noaptea în arest la Frontiera Petrici și ar putea fi adusă înapoi în țară până luni.
Elena Udrea, condamnată joi la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, a fost prinsă în Bulgaria, după ce fugise în cursul zilei din România, prin Vama Giurgiu.
Potrivit unor surse, Udrea ar fi fost prinsă în timp ce încerca să treacă granița către Grecia, pe la vama Kulata – Promachonas.
Aceasta a fost o operațiune-record a Poliției Române, Elena Udrea fiind prinsă în două ore și jumătate de la momentul semnării mandatului european de arestare (semnat la ora 15:30).
Elena Udrea a fost condamnată, joi, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă și nu mai poate fi contestată.
Conform încheierii de ședință, completul a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Elena Udrea și ceilalți condamnaţii în dosar, Liberiu Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia şi Rudel Obreja împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.