Cătălin Tolontan, audiat la DIICOT, pentru șantaj și constituire a unui grup infracțional organizat (VIDEO)
This browser does not support the video element.
Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al publicațiilor Libertatea și GSP, este audiat în aceste momente de procurorii DIICOT, într-un dosar în care se fac cercetări pentru șantaj și constituire a unui grup infracțional organizat. Împotriva jurnalistului a fost formulată o plângere penală de către primarul Sectorului 4 al Capitalei, Daniel Băluță.
UPDATE – 16.05 – Cătălin Tolontan: ”Avem încredere în justiție, întotdeauna am avut”
Pe pagina sa de socializare, jurnalistul Cătălin Tolontan îl acuză pe primarul Daniel Băluță că dorește ca ”investigațiile de presă să fie scoase în afara legii”.
”Practic, primarul Băluță visează ca investigațiile de presă să fie scoase în afara legii”, spune Cătălin Tolontan. Întrebat dacă are încredere în justiție, Cătălin Tolontan a declarat că „da, avem încredere în justiție, întotdeauna am avut”.
Fără să ofere niciun nume de jurnaliști dintre cei menționați în plângerile penale depuse de primarul Daniel Băluță, Cătălin Tolontan a spus că ”ținta atitudinii generale a primarului este ziaristica de investigație, în special publicațiile și televiziunile, cu formatele care fac emisiuni de investigația jurnalistică”.
Potrivit postării de pe pagina de socializare a lui Tolontan, procurorul DIICOT a comunicat statutul de martori celor doi jurnaliști – Cătălin Tolontan și Mihai Toma, audiați în calitate de martori – și le-a prezentat, conform legii, plângerea lui Daniel Băluță. La ieșirea de la DIICOT, Cătălin Tolontan a precizat că nu poate ”vorbi despre conținutul discuțiilor sau al plângerii”, dar poate spune că ”e o zi bună pentru publicul din România pentru că oamenii pot vedea cum un primar și politician deopotrivă ne propune o țară în care relatările despre activitatea autorităților publice să fie socotite crime. Iar jurnaliștii care scriu merită pedepsiți pentru că ar fi organizați între ei să facă asta, crede Daniel Băluță”.
Jurnalistul Mihai Toma, audiat la DIICOT
Jurnalistul de la Libertatea Mihai Toma a ajuns și el la DIICOT, unde va fi audiat tot în calitate de martor, în dosarul deschis după plângerea primarului Băluță.
Pe lângă Cătălin Tolontan, în plângerile penale formulate de primarul Sectorului 4 la DNA și DIICOT – prezentate ÎN EXCLUSIVITATE de GÂNDUL.RO (vezi AICI toate detaliile) sunt vizați și alți ziariști:
- Alexandru Pop – News International SA
- Mihai Toma (Libertatea)
- Mircea Marian, senior editor Newsweek
- Andrei Sabin Orcan, office manager Newsweek
Jurnalistul Dan Bucura: ”Un cartel media ce ar fi vrut să influențeze rezultatele unei licitații de la Primăria Sector 4”
Jurnalistul Dan Bucura scrie în mediul online că Tolontan ”pare să nu trăiască cea mai bună perioadă din viața sa”, acesta devenind ”vedetă” la DIICOT, în urma unor acuzații extrem de grave la adresa sa.
”Vremuri grele pentru Cătălin Tolontan! Jurnalistul pare să nu trăiască cea mai bună perioadă din viața sa… După ce a ratat Oscarul, cu producția Colectiv, a devenit vedetă cu dosarul de la DIICOT. În această dimineață, toate televiziunile au intrat pe Breaking News, nu cu un subiect scris de Tolontan, ci chiar despre Tolontan. Jurnalistul de la Libertatea a fost citat în această dimineață la DIICOT, pentru a fi audiat. Acuzațiile în dosar sunt extrem de grave: constituirea de grup infracțional organizat, în vederea șantajului. Se pare că este vorba de un cartel media ce ar fi vrut să influențeze rezultatele unei licitații de la Primăria Sector 4”, notează Dan Bucura pe pagina sa de socializare.
Daniel Băluță, lezat de articolele publicate în Libertatea
Primarul sectorului 4 s-a considerat lezat de articolele publicate în Libertatea, solicitând la Judecătoria Sectorului 2 ștergerea articolelor respective, dar și pedepsirea ziariștilor la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și condamnarea lor penală.
Daniel Băluță lansează acuzații grave la adresa jurnaliștilor vizați în plângerea făcută la DIICOT, susținând că viața și imaginea sa au fost grav afectat în urma unor articole defăimătoare.
”Un rol important în afectarea vieții și imaginii subsemnatului l-a avut și îl are presa, prin articolele comandate, de-a lungul anilor, și îndeosebi în ultimul an, viața și imaginea subsemnatului, a familiei mele, au fost grav afectate, editori, reporteri, redactori, au procedat la publicarea unor articole acuzatoare, defăimătoare, în presa scrisă, online, pe rețelele de socializare, ce mă vizează în mod direct”, acuză Daniel Băluță.
”Din analiza articolelor rezultă o acțiune concentrată împotriva reclamantului, care a depășit cu mult dreptul la informare și libertatea de exprimare”, menționează primarul Daniel Băluță în plângerea depusă împotriva jurnaliștilor.