Câte AMENZI pot primi într-o lună șoferii care sunt prinși că circulă fără rovinietă, pe teritoriul României
Amenda pentru rovinietă este aplicată de agenţi constatatori din cadrul CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică), organism de strategie şi dezvoltare tehnică a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
De câte ori agenţii CESTRIN identifică un autovehicul care circulă fără rovinietă, aceştia vor întocmi un proces-verbal de constatare a contravenţiei pe care îl vor trimite proprietarului autovehiculuilui în cauză.
Conform legislaţiei din România, lipsa rovinietei reprezintă contravenţie continuă, ceea ce înseamnă că „procesul ilicit se opreşte în momentul când acţiunea sau inacţiunea ce constituie elementul material a încetat şi ultima evoluţie a rezultatului s-a finalizat”.
Astfel, un şofer român amendat pentru lipsa rovinietei nu mai poate fi sancţionat, chiar dacă a săvârşit, din nou, contravenţia, până în momentul în care a fost înştiinţat cu privire la prima contravenţie comisă, potrivit Antena 3.
Amenda pentru lipsa rovinietei trebuie comunicată în două luni de la încheierea procesului-verbal
În Monitorul Oficial cu numărul 107, din 7 februarie 2017, a fost publicată Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) nr. 43/2016, prin care se stabilește că amenda pentru lipsa rovinietei trebuie comunicată în maximum două luni de la data la care este încheiat procesul-verbal de contravenție, nu de la data la care este săvârșită fapta. Decizia ÎCCJ este obligatorie pentru toate instanțele începând cu data publicării în Monitorul Oficial.
De asemenea, conform legislaţiei, în cazul în care un şofer circulă fără rovinietă, autorităţile îl pot sancţiona în termen de cel mult patru luni, iar după depăşirea acestui termen, fapta se prescrie.
„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, se arată în OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Cât costă rovinieta şi cum poate fi achitată, în România
În România, rovinieta pentru un autoturism obişnuit costă între 3 euro pentru o zi şi 28 de euro pentru un an. Pentru vehiculele de transport marfă mai uşoare de 3,5 tone, preţurile sunt între 6 şi 96 de euro.
Cele mai mari preţuri sunt pentru TIR-uri şi ajung la peste 1.200 de euro pe an.
Pe lângă benzinării sau on-line, rovinieta se poate achiziționa şi prin SMS, însă doar pentru o zi sau o săptămână.
CNAIR are amplasate pe drumurile naţionale din România şi pe autostrăzi peste 100 de camere pentru controlul rovinietei.