Câte calorii conțin 100 de grame de cartofi prăjiți. Motivul pentru care medicul neurochirurg Vlad Ciurea evită acest aliment
Câte calorii conține o porție de cartofi prăjiți? Este unul dintre alimentele des vândute, îndeosebi în localurile de tip fast-food, cartofii fiind asezonați cu diverse condimente sau sosuri. Însă, ce compoziție nutritivă se regăsește în cele o sută de grame? Medicul neurochirurg Vlad Ciurea preciza motivul pentru care evită să consume acest aliment! Iată mai jos, în articol, informațiile.
O porție de cartofi prăjiți poate fi servită alături de alte mâncăruri sau poate reprezenta o masă rapidă, mai ales în zilele aglomerate. De altfel, cartofii sunt serviți, de cele mai multe ori, în localurile de tip fast-food. Totuși, specialiștii în domeniul sănătății au avertizat asupra consumului des de cartofi prăjiți, având un conținut ridicat de carbohidrați și grăsimi.
Câte calorii conțin 100 de grame de cartofi prăjiți
O porție de 100 de grame de cartofi prăjiți conține 319 calorii. Se regăsesc 3.80 grame de proteine și 37,50 grame de glucide. O porție conține și 17,10 grame de lipide, dintre care:
- 4 grame de grăsimi saturate;
- 3 grame de grăsimi polinesaturate;
- 9,90 grame de grăsimi monosaturate;
- 4,40 grame de grăsimi trans;
- porția mai conține 168 mg de acizi grași Omega-3 și 2831 mg de acizi grași Omega-6.
Raportat la porția de 100 de grame, cartofii prăjiți conțin următoarele tipuri de vitamine, potrivit dieta.romedic.ro:
- Vitamina C – Acid Ascorbic – 2.70 mg;
- Vitamina E – Tocoferol – 0.80 mg;
- Vitamina K – 11.20 mcg;
- Vitamina B1 – Tiamina – 0.20 mg;
- Vitamina B2 – Riboflavina – 0.10 mg;
- Vitamina B3 – Niacina – 2.50 mg;
- Vitamina B5 – Acid Pantotenic – 0.60 mg;
- Vitamina B6 – Piridoxina – 0.40 mg;
- Vitamina B8 – Colină – 20.80 mg;
- Vitamina B9 – Acid folic – 30 mcg;
- Betaină – 0.50 mg (care se regăsește, de ex., în cartofii dulci).
Ce minerale se regăsesc în porția de 100 de grame de cartofi prăjiți: calciu, fier, magneziu (34 mg), fosfor (138 mg); potasiu (550 mg), sodiu-natriu (194 mg), zinc, seleniu, cupru, mangan.
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a explicat de ce evită să consume cartofi prăjiți
Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a explicat că aceștia conțin carbohidrați și alimentul nu favorizează activitatea cerebrală.
„Cartofi prăjiți sunt carbohidrați. M-am educat, cred de 10 ani nu mai mănânc cartofi prăjiți. În general, cartofii îi îndepărtez. Nu favorizează activitatea cerebrală. Și pâinea de altfel. În cantități mici este bună, dar altfel moleșește activitatea cerebrală. Îmi pare rău, dar acesta este adevărul. (…) De asemenea, fumatul produce o ischemie a vaselor, vasele se îngustează, nu mai pătrunde sânge proaspăt, oxigen. Am fumat 20 de ani și am reușit să mă las. Țigara este un drog”, susținea dr. Vlad Ciurea, la Antena 3 CNN.
V-ar putea interesa și:
Vlad CIUREA dezvăluie trucul care ne ajută să adormim imediat. Cum putem avea un somn profund
Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)