Câte intervenții au avut polițiștii și pompierii în Ajunul Crăciunului? Recomandările Ministerului Afacerilor Interne pentru sărbători în siguranță
În Ajunul Crăciunului, structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost la datorie, cu efective suplimentate și, conform informării oficiale, nu au apărut incidente care să pună în pericol siguranța cetățenilor.
Reprezentanții Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au transmis duminică, în prima zi de Crăciun, că, fie că au acționat pe drumurile publice, în zona spațiilor comerciale sau în apropierea lăcașurilor de cult, în marile orașe ori în stațiuni turistice, fie că au fost de serviciu în dispecerate sau în punctele de trecere a frontierei, pe timp de zi ori în cursul nopții, angajații MAI au avut misiunea comună de a asigura protecția cetățenilor.
Astfel, datorită acestei mobilizări nu au fost înregistrate evenimente deosebite care să perturbe climatul de ordine și siguranță publică.
Potrivit informării de duminică, de la prânz:
- În ultimele 24 de ore, angajații MAI au intervenit la 4.695 de evenimente, 3.210 dintre acestea fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.485 circumscrise situațiilor de urgență.
- Pentru a veni în sprijinul celor aflați în pericol, pompierii militari au acționat în 1.251 de situații pentru acordarea asistenței medicale de urgență. De asemenea, au avut 73 de intervenții pentru stingerea incendiilor și 7 pentru descarcerare.
- La rândul lor, piloții Inspectoratului General de Aviație au salvat trei persoane în urma misiunilor aero-medicale.
- În ultimele 24 de ore, un singur cetățean ucrainean a depus cerere de azil, în țara noastră. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.
- De asemenea, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 100.996 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 8 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
- La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 37,1%.
- În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 37.094 de mijloace de transport și 146.379 de persoane, dintre care 10.708 cetățeni ucraineni.
Potrivit MAI, polițiștii, jandarmii, polițiștii de frontiera, piloții, pompierii și paramedicii SMURD vor fi în continuare pregătiți să intervină cu promptitudine și profesionalism, pentru ca această mare Sărbătoare, cu semnificații deosebite pentru toți românii, să se desfășoare fără probleme.
„Recomandăm cetățenilor să manifeste responsabilitate și o conduită preventivă, mai ales dacă se urcă la volan. Adaptați viteza la condițiile de drum și de trafic. Nu vă puneți în pericol urcând-vă la volan obosiți sau sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor interzise. Totodată, vă recomandăm să manifestați grijă maximă când folosiți articole pirotehnice. Utilizarea neglijentă și mai ales a materialelor interzise poate avea consecințe deosebit de grave atât pentru cei care le folosesc, cât și pentru cei din jur”, transmis MAI, teminând cu urarea „Crăciun fericit!”.
Sfaturile MAI
Într-un comunicat transmis vineri, Ministerul Afacerilor Interne îndemna cetățenii să fie prudenți și responsabili, astfel încât să se bucure de Sărbătoarea Crăciunului în siguranță.
„Vă recomandăm, în această perioadă, o atenție crescută la persoanele cărora le permiteți să intre în locuințe sau curți și să nu permiteți accesul în locuință necunoscuților, indiferent de motivul invocat”, au precizat reprezentanții MAI:
- Adunările publice trebuie organizate în condiții de legalitate, iar cei care participă la acestea trebuie să respecte, firesc, normele legale și, în plus, să evite manifestările/ provocările care pot degenera în conflicte ori diverse forme de agresiune.
- „Această perioadă este caracterizată de tendința de creștere a volumului de cumpărături, de multe ori axate pe produse specifice sezonului. Evitați să cumpărați de la vânzători neautorizați pentru a nu vă pune în pericol cumpărând produse contrafăcute ori chiar provenite din săvârșirea de infracțiuni.
- În special în locurile aglomerate cum sunt piețele sau mijloacele de transport în comun acordați o atenție sporită bunurilor de valoare pe care le aveți asupra dumneavoastră și nu le expuneți ostentativ.
- Dat fiind faptul că zona lăcașelor de cult se aglomerează în această perioadă, recomandăm pietonilor și șoferilor care tranzitează aceste zone atenție crescută pentru a evita accidentele rutiere.
- Celor care călătoresc cu autoturismul le recomandăm ca, înainte de a porni la drum, să verifice starea tehnică a autoturismului și să aleagă trasee pe care traficul rutier se desfășoară în condiții bune.
- Sunt, desigur, evidente riscurile la care se expun șoferii care pleacă la drum obosiți, sub influența băuturilor alcoolice, inclusiv din perspectivă legală.
- Parcurgeți traseele montane respectând măsurile de siguranță și nu vă aventurați în zone dificile sau izolate.
- Nu uitați, orice situație de urgență trebuie anunțată la numărul unic 112!”