Fructele și legumele reprezintă unele dintre cele mai importante categorii de alimente, acestea asigurându-ne un aport consistent de vitamine, minerale și fibre.
Potrivit unor studii, consumul de legume și fructe reglează tensiunea arterială, normalizează tranzitul intestinal și ne conferă o stare de bine, însă cel mai important este să le consumăm corect.
O dietă bogată în legume și fructe poate să și reducă riscul apariției diverselor forme de cancer, cum ar fi cel pulmonar, esofag sau stomac. Datorită faptului că multe dintre legume și fructe conțin antioxidanți și vitamine, precum A și C, acestea au un rol esențial în buna funcționare a organismului.
Spre exemplu, dacă ne raportăm la o dietă zilnică de 2.000 de calorii, atunci cantitatea de fructe trebuie să fie undeva la 220 de grame, potrivit CSID.
Acestea pot fi consumate în stare proaspătă (cel mai recomandat), dar pot fi consumate și fructe congelate, uscate sau sucuri de fructe.
Este important să reținem, totuși că fructele conțin cantități importante de zahăr. Deși este vorba despre o formă naturală de zahăr, mai puțin nocivă decât zahărul procesat, este bine, totuși, să fim prudenți, mai ales dacă ne confruntăm cu afecțiuni precum diabetul. Dacă suferiți de diabet, este important să discutați cu medicul curant înainte de a consuma fructe.
În ceea ce privește legumele, raportat la aceeași dietă de 2.000 de calorii, se recomandă consumul a 550 de grame de legume pe zi.
Apropierea iernii, care în unele zone montane din țară deja s-a instalat, îi face pe mulți români să se întrebe ce alimente trebuie să mănânce pentru a le crește imunitatea și a fi plini de energie.
În primul rând, faptul că intrăm în sezonul rece nu trebuie să însemne și eliminarea fructelor și a legumelor proaspete din alimentația noastră.
Avem în continuare suficiente produse pline de vitamine și fibre care ne ajută la o optimă funcționare a organismului. Citește mai mult…