Congelatoarele și lăzile frigorifice sunt ideale pentru păstrarea alimentelor pe o perioadă mai lungă de timp. Fie că este vorba despre legume, carne, pește sau alte produse, toate pot fi congelate și folosite mai târziu, iar acest lucru este esențial în reducerea risipei alimentare.
Fie că achiziționăm produse gata congelate și le păstrăm așa pentru a le folosi mai târziu, fie congelăm noi legumele sau carnea, congelatorul este extrem de util în orice gospodărie.
Congelarea este o metodă optimă de păstrare a alimentelor, mai ales că asigură păstrarea calităților produselor, dar este important să respectăm și câteva reguli, potrivit efamilia.ro.
Este foarte impornt ca, înainte de a congela produsele, să le ambalăm corespunzător. Ideal este să folosim ambalajele special concepute pentru congelator, dar în lipsa acestora, pungile din plastic, recipientele cu capac sau cele din carton cerat sunt o soluție foarte bună.
Produsele care nu sunt ambalate corect riscă să își piardă din arome și chiar consistența acestora poate fi afectată.
Este recomandat să puneți alimentele la congelat în pachete mai mici, astfel încât, dacă nu veți avea nevoie de toată cantitatea, să puteți să decongelați doar atât cât vă trebuie.
O idee bună este să scoateți cât mai mult din aerul din pungi, pentru a ocupa mai puțin spațiu, cu excepția lichidelor, care au nevoie de spațiu pentru a se dilata după ce îngheață.
Orice aliment trebuie să ajungă la temperatura camerei pentru a fi pus la congelator.
Alimentele decongelate nu se recongelează.
Se recomandă congelarea doar în cazul peștelui foarte proaspăt. Peștele trebuie curățat de solzi și intenstine. Dacă este vorba de pești de mici dimensiuni, aceștia pot fi congelați întregi. Peștilor mai mari le trebuie tăiată coada și capul înainte de a merge la congelator. Peștele poate fi păstrat la congelator timp de șase luni.
Pentru congelarea cărnii, este necesar să îndepărtați cât mai mult din grăsime și din oase. Este recomandată împachetarea cărnii în mai multe straturi de ambalaj, pentru a evita ca aceasta să aibă contact direct cu gheața. Congelarea rapidă este cea mai recomandată în cazul cărnii, pentru ca aceasta să-și păstreze din proprietăți. Carnea de porc poate fi păstrată în congelator până la 9 luni, iar cea de vită și de miel până la un an. Carnea de pasăre și de vânat poate și ea să fie păstrată la congelator până la nouă luni.