Multe gospodine sau bucătari în devenire au o nelămurire: câte minute trebuie să fiarbă cartofii, morcovii și orezul?! Mulți cred că știu, dar e bine să se informeze înainte și să țină cont de câteva sfaturi.
Unele leguminoase au un timp de fierbere crescut și chiar au nevoie de hidratare, peste noapte.
De exemplu, este nevoie de aproximativ 25 de minute pentru a fierbe cartofi.
Morcovul, pătrunjelul (rădăcina), țelina (rădăcina) au ca timp de fierbere, estimat, circa 30 de minute. Broccoli sau conopida fierb în circa 15 minute.
Dacă este integral, orezul are nevoie de aproape 40 de minute și este nevoie de circa 6 ori mai mult volum de apă pentru a fierbe decât volumul său. De exemplu, pentru 100 de grame de orez este nevoie de 600 ml apă.
Pastele, dacă sunt proaspete, au nevoie de 2 minute, dar se pun în apa clocotită deja. Dacă sunt uscate, pastele se fierb cam în 8 minute.
Pastele sunt varianta ideală pentru varianta rapidă de hrană, dacă timpul pentru a face mâncare este limitat. La fel și lintea, care are nevoie de circa 35 de minute pentru a fierbe. Și ea poate fi hidratată înainte de a fi fiartă.
În schimb, timpul de fierbere al fasolei este de aproximativ 2 ore.
Năutul trebuie hidratat, cu o noapte înainte, iar pentru a-l fierbe este nevoie de 2,5 – 3 ore.
Mazărea uscată are un timp de fierbere ridicat, chiar dacă a fost hidratată peste noapte: 3 – 4 ore.
Apa în care au stat leguminoasele se aruncă, iar fasolea, năutul, mazărea, lintea se clătesc și se fierb în apă curată.