Prima pagină » Actualitate » Câte pahare de vin FIERT putem bea înainte de a urca la volan. Puțini șoferi știu asta!

Câte pahare de vin FIERT putem bea înainte de a urca la volan. Puțini șoferi știu asta!

Câte pahare de vin FIERT putem bea înainte de a urca la volan. Puțini șoferi știu asta!

Chiar dacă vinul fiert reprezintă una din bucuriile „nevinovate” ale sărbătorilor de Crăciun, șoferii trebuie să fie cumpătați.

Vinul fiert este așteptat de toată lumea în zilele reci de iarnă și se regăsește într-o varietate de locații, de la târgurile de Crăciun până la pârtii, patinoare și chiar în parcuri.

Potrivit unei păreri generale, prin fierbere, vinul își pierde din concentrația de alcool. Fapt adevărat, dar, trebuie menționat faptul că, alcoolul nu se evaporă în totalitate.

În mod general, vinul are o concentrație moderată de alcool, situată în jurul valorii de 10-13%.

Pe de altă parte, prin fierbere, acesta își pierde o parte semnificativă din putere, dar să nu ne bazăm pe asta.

Un experiment realizat de polițistul Tavi Perțea și postat pe canalul său de YouTube a arătat faptul că un pahar de vin fiert cumpărat de la un târg de Crăciun conținea suficient alcool pentru a indica o alcoolemie de 0,54 mg/l în aerul expirat, după consumul a aproximativ 150 ml.

Un șofer depistat la volan cu o astfel de alcoolemie riscă suspendarea permisului de conducere și dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, inclusiv închisoarea.

Pentru a evidenția însă cât de rapid se elimină alcoolul din corp, polițistul a repetat testul la 15 minute, rezultatul fiind zero.

Experimentul este unul orientativ, iar rezultatele pot varia în funcție de diferiți factori, cum ar fi greutatea persoanei, conținutul de alcool al vinului și dacă a consumat sau nu alimente înainte de a se bucura de paharul de vin.

Care este limita de alcool pentru contravenție

Limita de alcool pentru o contravenție ese de 0,39 mg/l în aerul expirat, cu o suspendare a permisului de conducere de până la 180 de zile.

Dacă concentrația depășește 0,40 mg/l în aerul expirat (0,80 gr/l în sânge), se consideră infracțiune, iar conducătorul auto poate primi până la 5 ani de închisoare, alături de amenzi usturătoare cuprinse între 3.045 de lei și 7.250 de lei, precum și suspendarea permisului, scrie promotor.ro.

Sursa foto: Gândul / YouTube / Mihai Georgescu

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și