Câte PESTICIDE sunt folosite de fermieri pentru fructele și legumele românești. Adevărul a ieșit la iveală
Iată câte pesticide sunt folosite, de fapt, de fermierii români Adevărul a ieșit la iveală. Sunt legumele și fructele românești sigure pentru consum? Se pare că fermierii folosesc tot mai multe pesticide pentru a-și salva recoltele.
Dar realitatea din agricultura românească este că pesticidele sunt indispensabile în cultivarea legumelor și fructelor, spune un specialist. Acestea au devenit parte integrantă din procesul de producție agricolă din România.
Conform spuselor lui Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău, pesticidele sunt abslut necesare în agricultura modernă, fiind „aproape imposibil să realizezi o cultură fără să folosești aceste substanțe”, notează agrointel.ro.
Partea proastă este că aceste substanțe chimice se acumulează treptat în fructe și legume, provocând numeroase probleme de sănătate, în special dacă sunt consumate în cantități mari.
Prin urmare, cercetătorul buzoian le recomandă cumpărătorilor să fie vigilenți și să se informeze despre originea și modul de cultivare a produselor.
”Atunci când vorbim de pesticide, ne gândim la un grup mai larg de substanțe care sunt folosite în agricultură. Ne gândim la erbicide, ne gândim la fungicide, ne gândim la insecticide și, sigur, și la alte substanțe care au un rol dublu, inclusiv de fertilizanți, în agricultură.
Aceste pesticide sunt folosite pe scară largă, pentru că vorbim, pe de o parte, iată, de sănătatea populației, de sănătatea omului, dar agronomul se gândește la sănătatea plantelor și aproape că e imposibil să realizezi o cultură fără să folosești aceste pesticide, fie că vorbim de combaterea bolilor și dăunătorilor, fie că vorbim de combaterea buruienilor”, a explicat specialistul Costel Vînătoru, la Talk B1 cu Irina Petraru, potrivit agrointel.ro.
Clasificarea pesticidelor
Siguranța consumatorilor este, în teorie, protejată prin clasificarea strictă a pesticidelor pe grupe, în funcție de toxicitate: „extrem de toxice”, „foarte toxice„, „toxice” și „mai puțin toxice„. De precizat este că primele trei categorii nu pot fi folosite de oricine, fiind necesare avize speciale pentru manipularea și aplicarea lor.
Pericolul pentru sănătatea consumatorilor apare când aceste substanțe sunt folosite excesiv sau incorect. Costel Vânătoru că mulți cultivator români sunt nevoiți să aplice pesticide mai intens decât ar fi recomandat, presați de problemele tot mai mari cu bolile și dăunătorii.
„Medicii ne-au atras atenția și sunt studii făcute că se creează doze cumulative în plante, și ajung în mâncare și foarte multe probleme de sănătate vin din cauza acestor substanțe. Dar lumea științifică încearcă să găsească soluții ca să nu mai folosim aceste substanțe dar foarte greu. Ceea ce este grav este că noi nu avem niște instituții puse la punct la nivel național care să vegheze la respectarea normelor de biosecuritate”, a mai declarat cercetătorul.
Absența unor instituții naționale eficiente care să monitorizeze respectarea normelor de biosecuritate duce la apariția unor dăunători foarte periculoși. Ei nu pot fi controlați eficient nici măcar prin metodele chimice actuale.
Mai mult, apar și unele boli ale plantelor care nu existau înainte. Prin urmare, fermierii sunt nevoiți să folosească tot mai multe pesticide pentru a-și salva culturile, creându-se astfel un cerc vicios în agricultura românească.
CITEȘTE ȘI: