Prima pagină » Actualitate » Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic

Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic

Câte sarmale trebuie să mâncăm la o masă, de fapt. Care e porția corectă, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic
Cate sarmale sa mancam la o masa

Nu există Crăciun fără sarmale, așadar ele sunt printre preparatele tradiționale preferate ale românilor. Dar oare câte sarmale avem voie să mâncăm de Crăciun și care este porția corectă pentru o masă sățioasă.

Astfel, nutriționiștii atrag atenția că este foarte important să fim atenți la ce și cum mâncăm la masa de Crăciun, mai ales dacă am ținut post.

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbători. Tradiționalele sarmale se prepară din carne tocată, de obieci, de porc, amestecată cu orez și mirodenii, învelite în foi de varză. Specialiștii în nutriție arată că patru sarmale a câte 50 de grame fiecare, însumează 308 calorii, adică 154 de calorii per 100 de grame. Astfel, acestea pot fi printre cele mai recomandate alimente de consumat în această perioadă, dar cu anumite condiții.

„Chiar dacă originea lor este din Balcani, noi le-am ridicat la rang de produse tradiționale. Sarmalele sunt un fel de mâncare completă, care aduc împreună toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume. Singura recomandare este să alegem carnea slabă pentru tocat, pulpa de porc, și să le fierbem, în borș, zeamă de varză, suc de roșii, nu în ulei. Atenție și la cantitatea de costiță, slănină, pe care le punem în oală. De dorit, să fie gătite în abur, nu în grăsime”, a spus nutriționistul Mihaela Bilic.

Prin urmare, o porție corectă de sarmale, din punct de vedere nutritional, ar trebui să conțină 3-4 rulouri de varză cu carne:

„Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Avantajul este că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma. Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3-4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și câteva linguri de mămăligă, obțineți o masă sățioasă”, a mai spus celebrul nutritionist.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și