Prima pagină » Actualitate » Câte un incendiu la ATI în fiecare val al pandemiei. Cronologia și cauzele principalelor tragedii

Câte un incendiu la ATI în fiecare val al pandemiei. Cronologia și cauzele principalelor tragedii

Câte un incendiu la ATI în fiecare val al pandemiei. Cronologia și cauzele principalelor tragedii

În fiecare dintre ultimele 3 valuri ale pandemiei secțiile ATI s-au confruntat cu incendii sau defecțiuni care au dus la moartea a zeci de pacienți care erau internați acolo. În valul 2 un incendiu a luat 15 vieți la Spitalul din Piatra Neamț, în valul 3 a ars secția ATI de la Spitalul Matei Balș din Capitală (17 morți), iar un tir ATI de la Spitalul Victor babes s-a defectat (3 morți).

Un bilanț provizoriu de 9 decese a fost confirmat, vineri dimineață, în urma unui incendiu care a izbucnit la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, acolo unde interveniția pompierilor este în desfășurare.

GÂNDUL prezintă coronologia tragediilor care au avut loc în secțiile de ATI ale spitalelor din România de când a început pandemia. Infrastructura veche, aparatura suprasolicitată și numărul mare de pacienți internați la ATI sunt principalii factori care au dus la producerea acestor tragedii. După fiecare, procurorii au deschis anchete, pompierii au făcut verificări, însă până în prezent nimeni nu a fost tras la răspundere.

Incendiul de la secția ATI a Spitalului Piatra Neamț

Un incendiu violent a izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra-Neamţ unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie: peste 150 de persoane cu 35 de mijloace au acţionat pentru stingerea incendiului. În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Cinci intre cei şase pacienţi internaţi duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani au decedat ulterior.

Producerea unui scurtcircuit care a aprins aparatele cu oxigen din secția ATI este principala cauză a producerii incendiului de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a demarat controale după tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț la toate unitățile medicale din țară.

Așa au descoperit inspectorii IGSU  că din totalul de 1.392 de spitale publice sau private, doar 310 au autorizație de securitate la incendiu, iar alte 52 sunt autorizate parțial. IGSU precizează că pentru 728 din cele verificate, potrivit legii, nu este necesară obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru a putea funcționa.

Incendiul de la Institutul „Matei Balș”

Pe data de 29 ianuarie 2021 un incendiu a izbucnit la secția ATI de la Institutul „Matei Balș” din Capitală. Focul s-a manifestat cu flacără deschisă la parterul clădirii, pe o suprafață de 100-120 de metri pătrați cu degajări mari de fum și cu posibilitate de extindere la etajul 1 spre fațadă. Primul apel la 112 a fost primit la dispeceratul 112 la ora 5.05, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la faţa locului la ora 5.13, adică după 8 minute. Pompierii au transmis că incendiul a fost pus sub control încă de la ora 06.00.

Trei persoane au fost găsite carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. A cincea victimă a fost găsită carbonizată, în baie, la câteva ore după incendiu. În total, bilanțul deceselor a urcat la 17 zilele următoare. Patru saloane au fost distruse în urma incendiului. A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București.

Lipsa dispozitivelor de alarmare optice sau acustice, pereţii nerezistenți la foc ai căilor de evacuare și o instalaţie de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu deficitară sunt câteva din neregulile găsite de Corpul de Control al prim-ministrului în urma verificărilor cu privire la circumstanţele în care a avut loc incendiul din data de 29 ianuarie 2021 de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Tragedia din Tir-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș”

Pe 12 aprilie, alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeș” din București s-a blocat din cauza unei erori umane, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de COVID-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie 2021. Doi angajați au fost reținuți.

Primele informații după producerea tragediei indicau că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. În plus, acesta a și părăsit incinta spitalului, spunea DSU atunci.

 

Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 ... vezi toate articolele