Câte zile pe săptămână este indicat să mâncăm ciorbă, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic

Publicat: 25 10. 2024, 16:13
Actualizat: 25 10. 2024, 16:15

Ciorba este un preparat culinar tradițional românesc, cunoscut și în alte culturi est-europene și balcanice, caracterizat printr-o zeamă acrișoară, realizată prin fierberea diverselor legume, carne sau pește și a unor agenți de acidifiere, cum ar fi borșul, sucul de lămâie, oțetul sau zeama de varză.

Ciorba este specifică prin gustul său acru, dar și prin bogăția de ingrediente care o fac să fie atât o mâncare sățioasă, cât și foarte nutritivă. Există numeroase tipuri de ciorbă, adaptate în funcție de regiune și de ingredientele locale.

„Cantitatea de substanță uscată dintr-o ciorbă niciodată nu o să depășească dimensiunea unei palme. Carnea, legumele, făinosul încap într-o palmă. Când vorbim de o porție pentru un adult, vorbim de farfuria de două palme”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Ciorba poate fi o opțiune excelentă pentru un regim de slăbit, deoarece este sățioasă, conține multe legume și, preparată corect, poate avea un conținut caloric redus. Mihaela Bilic ne sfătuiește să consumăm ciorbă sau supă în fiecare zi, datorită nutrienților benefici organismului și a valorii calorice scăzute.

„Partea cu ciorba și supa este un obicei foarte bun nu doar când te lovește vreo indigestie, dar și când vrei să scapi de câteva kilograme în plus. Vă recomand ca măcar una din mese să conțină sau o supă. Umple stomacul cu puține calorii și întotdeauna o să țină de foame bine. Vă propun să faceți din ciorbă și supă un obicei.”, a mai argumentat Bilic.

Mihaela Bilic a precizat că ciorba sau supa sunt preparate sățioase care umplu stomacul și ne ajută să ne simțim sătui.

„Deci, de ce ne slăbește corect? Stă de 2 ori mai mult în stomac, dă senzația de sațietate, are jumătate dintr-o porție normală pentru un adult, are puține calorii. Dacă mâncăm 3-5 ciorbe pe zi, putem să slăbim cu stomacul plin”, a concluzionat Mihaela Bilic.