Puțini români știu cum se păstrează, de fapt, toba de porc, pentru a rămâne gustoasă și peste câteva săptămâni.
Toba de porc afumată este mult mai gustoasă și rezistă mai multe săptămâni, față de toba de porc făcută în casă, fără afumătoare.
După toată munca în bucătărie, mulți români uită însă să învelească toba de porc într-un șervet gros de hârtie, ca să nu se umezească și să nu mucegăiască.
Toba de porc se pregătește din organe bine fierte, cu grăsime, cu mirodenii, în special cu usturoi, sare și boia, iar totul este bine fiert și presat, pentru a se închega în burta sau mațele crețe în care se pune umplutura.
Totuși, oricât de bine fierte ar fi organele folosite pentru tobă și oricât de bine condimentate ar fi, toba nu rezistă prea mult timp la rece, în cămară, dacă nu este afumată.
Poți ține toba de porc atârnată în beci sau pe balcon, dar numai dacă temperaturile sunt negative ziua și noaptea.
Dacă vrei să reziste mai multe zile după sărbători, toba de porc trebuie ținută la frigider. Se învelește într-un șervet gros de hârtie, ca să nu umezească și să nu mucegăiască și se păstrează la frigider cel mult o săptămână după ce a fost tăiată.
La congelator, toba de porc se ține feliată, în pungi la vid și se poate congela câteva luni de zile.
Se recomandă vidarea, deoarece aroma ingredientelor se menține astfel mult mai bine, chiar dacă toba va fi congelată și apoi dezghețată pentru a fi așezată pe masa festivă.
Nu e o eroare! Află mai jos cât costă un kilogram de tobă în supermarketurile Kaufland din București. Supermarketurile s-au aprovizionat cu toate produsele tradiționale care sunt la mare căutare în această perioadă. De pe rafturile magazinelor nu lipsesc dulciurile, dar nici preparatele din carne, printre care și toba.