Câte zile rezistă în frigider salata de boeuf, sarmalele, lebărul sau toba de casă. Ce recomandă specialiștii
V-ați gândit vreodată câte zile rezistă în frigider salata de boeuf, lebărul sau toba de casă? Specialiștii oferă câteva recomandări pentru consumul acestor produse tradiționale. Iată ce durată de viață au aceste alimente!
În perioada sărbătorilor de iarnă, există preparate tradiționale care sunt pregătite cu mare interes de gospodine. Desigur, printre „vedetele” culinare se află salata de boeuf, toba de casă, lebărul, sarmalele, cozonacul sau friptura. Însă, ce durată de viață au unele dintre aceste alimente? Câte zile ar putea fi depozitate în frigider pentru a fi sigure către consum? Specialiștii au intervenit și au oferit câteva recomandări.
În perioada sărbătorilor pot exista momente când pregătești masa pentru invitați. Desigur, pregătirile sunt în toi pentru ca întâlnirea cu cei dragi să aibă parte și de un real deliciu culinar. Totuși, în timp ce bunătățile sunt servite rând pe rând, ar trebui să fie luată în considerare și durata de viață a alimentelor.
Câte zile rezistă în frigider salata de boeuf, sarmalele, lebărul sau toba de casă
De pildă, dacă salata de boeuf a stat câteva ore pe masă, în fața invitaților, aceasta mai poate avea o durată de viață de 24 – 36 de ore. În cazul tobei de casă sau chiar al lebărului, se menține aceeași recomandare. Desigur, dacă produsul se păstrează la frigider, la 2-4 grade Celsius, atunci durata de viață poate fi prelungită.
„Orice staționare pe mesele de sărbătoare va aduce un risc suplimentar, mai ales în produsele foarte perisabile, cum ar fi salata de boeuf sau alte tipuri de produse proaspete, la care durata de viață este destul de scurtă, până în 72 de ore. Ea se poate diminua la 50%”, explică Petru Alexe – Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, arată Stirileprotv.ro.
De asemenea, în cazul sarmalelor, a fripturii și a cozonacilor, valabilitatea maximă ar fi de maximum 7 zile, dacă aceste alimente sunt depozitate corespunzător.
V-ar putea interesa și:
- PEȘTELE și fructele de mare, vedete pe masa de sărbătoare. Cât costă bunătățile din pește și cum poți înlocui cu succes preparatele din porc
- Cum se depozitează OUĂLE în frigider pentru a le menține proaspete. Ce recomandă experții
- Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
- Cu ce ingredient să înlocuiești maioneza clasică din salata de boeuf. Alternativă sănătoasă preparată în casă
- Mihaela Bilic dezvăluie cum se face piftia de porc, de fapt. Greșeala pe care mulți o comit
Sursă foto: colaj Shutterstock