Câte zile se bea Agheasma Mare și cum se bea corect. Greșeala făcută de mulți credincioși
Creștinii ortodocși sărbătoresc vineri Boboteaza, o sărbătoare care marchează botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului de către Ioan Botezătorul, iar unul dintre simbolurile acestei sărbători este Agheasma Mare, apa sfințită de preoți în această zi.
Mulți credincioși merg la biserică pentru a lua Agheasma Mare, dar trebuie să știm că există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm atunci când luăm apa sfințită.
Sfințirea apei a se oficiază atât în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, când se sfinţeşte apa pe care credincioşii o iau pe la casele lor, pentru tot anul.
În primul rând, ea nu se bea decât pe stomacul gol, înainte de anafură și se ia doar pentru câteva zile.
Cum se bea corect Agheasma Mare
După cum am stabilit, aceasta se ia dimineața, pe nemâncate și înainte de anafură. Mulți credincioși fac greșeala de a lua întâi anafura și abia apoi agheasma.
De asemenea, Agheasma Mare nu se ia tot anul, ci doar până la Odovania Praznicului, 13 ianuarie, potrivit Antena3.
De asemenea, se poate consuma în zile de sărbătoare, în zile de ajunare, înainte de masă dis de dimineață sau în zilele când credincioșii merg la biserică.
„Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile la rând, pe nemâncate. De ce opt zile şi nu şapte? Pentru că, aşa cum spune într-o rugăciune, ea este curăţitoare spre viaţa veşnică. Gustând opt zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârşit pentru ca noi să avem arvuna vieţii veşnice, mântuirea şi dobândirea vieţii veşnice. Cifra 8 este simbolul veşniciei. Deci, opt zile la rând gustăm apa aceasta, ne sfinţim, ne întărim şi înmulţim în noi harul pe care l-am primit la botez, fără ca aceasta să fie o repetare a botezului, ne curăţim şi devenim mai iubiţi de Dumnezeu Tatăl, mai întăriţi în credinţa de către Dumnezeu Fiul şi mai sfinţiţi de către Duhul Sfânt”, spunea Patriarhul Daniel într-o predică.
Conform tradiției, credincioșii întrebuințează Agheasma Mare și pentru stropitul caselor, a gospodăriilor, a animalelor din bătătură, sfințind lumea din jur și chemând ajutorul lui Dumnezeu de-a lungul noului an. Agheasma Mare este păstrată la loc de cinste în locuință, îndeosebi în vase de sticlă.
Ce nu trebuie să faci niciodată pe 6 ianuarie
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși, fiind prăznuită pe data de 6 ianuarie. De Bobotează, preoţii sfinţesc apele, iar cei care sunt stropiţi cu agheasmă vor fi feriţi boli tot anul.
Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică. Biserica mai numeşte Boboteaza şi “Arătarea Domnului”, “Dumnezeiasca Arătare” sau “Epifania”, aceasta din urmă denumire provenind din limba greacă şi însemnând “arătare”, “descoperire”, “revelare”. De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.
De Bobotează nu este bine să lași haine la uscat, căci diavolii își caută scăpare, ascunzându-se sub ele. Potrivit tradiţiei populare, se mai spune că două săptămâni după Bobotează nu se recomandă să speli în pârâuri rufele sau cămășile, căci diavolii abia așteaptă să se agațe de ele.