Câteva zeci de utilaje pornesc de la Craiova pentru a se alătura protestarilor din Afumați. Câți participanți sunt așteptați la MITINGUL din Capitală
This browser does not support the video element.
La intrarea în Craiova erau încolonate, sâmbătă după-amiază 35 de utilaje, care urmau să pornească seara spre Afumați pentru a se alătura protestatarilor de acolo. Oamenii sunt așteptați să participe la mitingul care a fost autorizat de primarul general al Capitalei pe o perioadă de trei zile.
Protestatarii din Bănie se vor alătura celor care vor manifesta de duminică în Capitală. Este vorba de un miting cu 200 de TIR-uri și tractoare, aprobat de Primăria Generală pentru 21, 22 și 23 ianuarie.
„Am aprobat un protest care nu va afecta traficul”
Într-o postare pe Facebook, Nicușor Dan scrie că mitingul cu 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de TIR-uri nu va perturba în niciun fel traficul din București. „Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din Bucureşti.
Acesta va avea loc duminică, luni şi marţi în parcarea din Piaţa Constituţiei şi a fost aprobat pentru 5.000 de persoane, 100 de tractoare şi 100 de capete tractor de tir”, a scris pe Facebook Nicușor Dan.
În urmă cu două zile, același Nicuşor Dan anunţa că a respins o solicitare de protest a transportatorilor şi a fermierilor deoarece „nu este rezonabilă”. Astfel, tot pe Facebook, primarul Capitalei preciza că s-a solicitat ocuparea integrală, de vineri până luni, a Pieţei Victoriei şi a străzilor adiacente, pentru 15.000 de maşini şi utilaje.
„Am respins solicitarea de protest a transportatorilor şi a fermierilor pentru că nu este rezonabilă. Aceştia au solicitat explicit ocuparea integrală de vineri până luni a Pieţei Victoriei şi a străzilor adiacente, pentru 15.000 de maşini şi utilaje.
Cel mai mare protest autorizat cu maşini a avut loc în 2017. Cele 3800 de autoturisme au fost dispuse atunci în Piaţa Victoriei şi de-a lungul Bulevardului Kiseleff, dar fără blocarea circulaţiei.
Programul si traseul protestelor
Primăria Capitalei a anunţat, sâmbătă, detaliile stabilite pentru protestul transportatorilor care a fost aprobat pentru ziua de duminică.
Astfel, între orele 6:00-6:30, va avea loc adunarea mijloacelor auto (maxim 100 tractoare şi 100 capete tractor de tir) pe Sos. Alexandriei, banda 1 de circulaţie l, segmentul cuprins între Şoseaua de Centură şi Sos. Bucureşti Măgurele.
Între orele 6:30-7:00, este programată deplasarea mijloacelor auto până în Piaţa Constituţiei pe traseul: Sos. Alexandriei-Calea Rahovei-stânga Bulevardul Tudor Vladimirescu- Dreapta Calea 13 Septembrie- stânga Bdul. Libertăţii – Piața Constituţiei.
„Deplasarea se face cu respectarea regulilor de circulaţie, fără restricţii de trafic. Mijloacele de transport folosite vor fi îndrumate şi parcate sub supravegherea forţelor de ordine gradual, până la ocuparea spaţiului destinat protestului (parcarea Piața Constituţiei)”, a transmis Primăria Capitalei.
De asemenea, potrivit sursei citate, între 8:30-9:30, are loc afluirea pietonală a participanţilor la protest în Piața Constituţiei.
Între orele 9:30-22:00 va avea loc mitingul de protest din Piaţa Constituţiei, iar apoi, până la ora 23.00, este programată defluirea participanţilor.
„Până la ora 16.00, organizatorul avea obligația să notifice instituțiile statului cu privire la numerele de înmatriculare ale autovehiculelor participante, numele șoferilor și numerele de telefon ale acestora. Lista a fost transmisă și conține un cap tractor cu o remorcă”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Capitalei.
Teoretic și legal, nu pot intra mai multe mașini, Jandarmeria va decide dacă poate accepta alte solicitări, venite după termen. În orice caz, traseul și orele stabilite vor fi respectate, au transmis oficialii.
Noi reglementari
Consiliul ASF a adoptat, în ședința de vineri, propunerile Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) referitoare la noua formulă de calcul a primelor asigurărilor obligatorii auto (RCA) pentru camioane peste 16 tone.
În plus, Guvernul a adoptat, în această săptămână, mai multe acte normative după discuțiile cu protestatarii. Printre acestea se numără o OUG privind amânarea punerii în aplicare a Deciziei (UE) 2022/197 a Comisiei din 17 ianuarie 2022 de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorină şi kerosen.
„Actul normativ stabileşte o perioadă de tranziţie până la 1 iunie 2024 în care să poată fi utilizat în continuare marcatorul Solvent Yellow 124 pentru marcarea motorinei, păcurei şi produselor asimilate acesteia din punctul de vedere al nivelului accizelor. Modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal este necesară având în vedere imposibilitatea conformării, după data de 18 ianuarie 2024, la cerinţele Deciziei Comisiei Europene de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorine şi kerosen, prin înlocuirea actualei substanţe folosite pentru marcarea motorinei utilizate şi care beneficiază de scutirea plăţii accizei, respectiv Solvent Yellow 124, cu noul Euromarcator, cu denumirea comercială ACCUTRACE™ PLUS”, a transmis Guvernul.
De asemenea, pentru egalitate de tratament, aceeaşi măsură a fost instituită şi pentru păcură şi produsele energetice asimilate acesteia din punctul de vedere al accizelor.
De asemenea, Executivul a adoptat o OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transportului rutier.
„Actul normativ clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale”, a mai transmis Executivul.
Prin aceste modificări, se exceptează de la obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică vehiculele lente, respectiv vehiculele a căror viteză maximă constructivă este de până la 25 km/h.
„Totodată, se stabileşte efectuarea la 6 luni a inspecţiei tehnice periodice a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, deci atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere. Ordonanţa clarifică şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă”, au mai transmis oficialii Guvernului.