Câți ani de VECHIME trebuie să aibă un pensionar pentru a încasa o pensie de peste 7.000 de lei după 1 septembrie
Din nefericire, România se confruntă cu o mare problemă: după ce au cotizat timp de decenii, românii își mai primesc pensie aproximativ 12 ani, după ce se retrag din activitate. Acest lucru înseamnă că mulți dintre ei nu apucă să primească înapoi, sub formă de pensie, toți banii cu care au cotizat în decursul vieții lor active.
Legea pensiilor, care intră în vigoare la 1 septembrie, precizează că nicio pensie nu va scădea. Pensiile care ar trebui să scadă rămân cele în plată.
Mai mult, este posibil ca sute de mii de români să ajungă la pensii foarte mari începând cu 1 septembrie 2024.
Câți ani de vechime trebuie să ai pentru a încasa o pensie de peste 7.000 de lei după recalculare?
”Vreau să lămuresc un lucru foarte clar, și anume că în urma recalculării, nicio pensie nu va scădea. Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80-90%”, spunea Daniel Baciu în urmă cu ceva timp.
Așadar, pensionarii care vor primi cele mai mari majorări sunt cei care au contribuit un număr mare de ani la sistemul social de pensii.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat cum va crește pensia unui profesor care a cotizat 44 de ani, potrivit noii legi a pensiilor.
„Luăm exemplul unui bărbat profesor, cu un stagiu foarte mare de cotizare, de 44 de ani și opt luni. Profesorii, în general, își prelungesc activitatea, după vârsta standard de pensionare ei cer continuarea activității”, a spus Daniel Baciu.
Potrivit acestuia, profesorul pensionar va avea o creștere substanțială a pensiei, de la 6.500 de lei pe lună la peste 8.000 de lei.