Într-o perioadă atât de tumultoasă din mai toate punctele de vedere, mulți români apelează la serviciile unui psiholog pentru a-i ajuta se împace cu trecutul, să-și înțeleagă fricile și să-și deschidă o altă perspectivă de a privi lucrurile.
Această profesie atât de solicitată are nevoie de oameni cu adevărat competenți și motivați din toate punctele de vedere pentru a-i ajuta pe cei aflați în situații disperate să-și regăsească drumul corect și să „nu cadă” în brațele depresiei – boala secolului nostru cu care tot mai mulți oameni se confruntă.
În lipsa unei consilieri psihologice cu adevărat de ajutor, unii sunt tentați să creadă că nimic nu-i mai poate salva din „prăpastia mentală” în care au ajuns fără voia lor și nu puține sunt cazurile în care pacienții recurg la gesturi disperate sau aleg să-și încheie socotelile cu viața.
În această situație, totul depinde de cât de bun și de pregătit este un psiholog. Acesta ar trebui să fie complet detașat de propriile probleme „de acasă”, fie că sunt de ordin financiar, sau de altă natură, pentru a se concentra 100% de problema pacientului său, însă se pare că lucrurile nu sunt tocmai în regulă în acest domeniu.
Spre exemplu, potrivit unui anunț de angajare, un psiholog poate câștiga un salariu cuprins între 2.800 -3.800 de lei. Destul de puțin dacă ne gândim la resposabilitatea uriașă pe care o are în relația cu cei aflați „la marginea prăpastiei”.
Mai mult, potrivit anunțului, nici experiența în domeniu pare să nu fie un criteriu de selecție. Este suficient să fi terminat Facultatea de psihologie – Specializarea psihologie sau psihopedagogie specială pentru a consilia persoanele cu probleme.
De asemenea, se cere ca noul psiholog să fie o „persoană sociabilă, empatică, organizată, serioasă, implicată, care își dorește să facă parte dintr-o super echipă și căreia îi place să lucreze cu copiii”, iar ca responsabilitate, acesta trebuie să implementeze programele terapeutice.
În anunțul de angajare este specificat că poziția este una full-time, contractul de muncă fiind încheiat pe o perioadă nedeterminată, iar „beneficiile” sunt – concediile (conform legislației” și un „salariu motivant”.
Dacă în România, în 2023 un salariu motivant pentru un psiholog este de 570 de euro, ei bine în Frața, un psiholog câștigă în medie 4.666 de euro, în Germania 3.400 de euro, iar în Italia, un pshiholog debutant câștigă 2.750 de euro, potrivit salaryexplorer.com