Câți bani primesc medicii de familie pentru fiecare pacient vaccinat anti-COVID

Publicat: 28 04. 2021, 17:33
Câți bani primesc medicii de familie pentru fiecare pacient vaccinat anti-COVID / Foto: Pixabay

Guvernul României a aprobat creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete.

Astfel, în loc de 30 de lei/ persoană vaccinată, medicii de familie vor primi 40 de lei.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de guvern de astăzi, 28 aprilie, creșterea sumei pe care medicii de familie o primesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19 la cabinete, de la 30 de lei/persoană vaccinată, la 40 de lei/inoculare.

Ordonanța de urgență aprobată astăzi pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii prevede, printre altele, majorarea tarifului pentru inocularea vaccinului împotriva COVID-19 administrat de către medicii de familie, de la 30 de lei/persoană vaccinată la 40 de lei/inoculare. Acest tarif cuprinde consultația medicală realizată de medicul de familie, administrarea serului, precum și monitorizarea și raportarea reacțiilor adverse postvaccinare”,  transmite Ministerul Sănătăţii.

Modificarea tarifului este justificată de suplimentarea materialelor sanitare şi a echipamentelor de protecţie utilizate în cabinetul medicului de familie.

Studiu: O doză de vaccin reduce cu 50% riscul de transmitere în interiorul unei familii

O singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca poate să reducă trasmiterea SARS-CoV-2 cu aproape jumătate în cadrul aceleiași familii, arată un studiu realizat în Marea Britanie de Direcția de Sănătate Publică a Angliei.

Astfel, persoanele infectate cu virusul la trei săptămâni de la administrarea unei doze de vaccin sunt cu 38-49% mai puțin susceptibile de a transmite virusul membrilor de familie decât persoanele care nu au fost vaccinate, se arată într-un comunicat al Public Health England (PHE) citat de Agerpres.

Acest tip de protecție a fost observat în jurul celei de-a paisprezecea zi după vaccinare și este similar indiferent de vârsta celui vaccinat sau a membrilor familiei acestuia.