Guvernul a adoptat în şedinţa de vineri o ordonanţă de urgenţă privind felul în care vor fi plătiți cei care îi vor vaccina pe români.
Astfel, medicii de familie vor primi minim 30 de lei pentru fiecare pacient vaccinat, iar dacă depășesc 50% din pacienții de pe listă, plata ajunge la 50 de lei pe pacient, a anunțat – vineri – ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Victoria.
Cei care vor fi în centrele de vaccinare și muncesc în afara programului de lucru, vor fi plătiți cu 90 de lei pe oră medicii, 45 de lei pe oră asistenții medicali și 20 de lei oră registratorii. Vorbim de sume brute. Sunt oameni de munca cărora depindem pentru a depăși această perioadă cruntă. Am stabilit o formă de remunerare a celor mai importanți vectori de comunicare și de convingere a românilor: medicii de familie”, a adăugat ministrul: „Ne bazăm pe ei, să vorbească cu oamenii, să le stea la dispoziție. Sunt esențiali în această perioada și sistemul de sănătate trebuie să le acorde importanța pe care o au. Ne bazăm pe medicii de familie să informeze, să programeze în platformă pacienții pe care îi au pe listă și să se asigure că vin la vaccinare și pentru orice informație după accea”, a spus Voiculescu.
Medicii de familie vor fi plătiți pentru această muncă suplimentară: „Este vorba o plata suplimentară pentru o muncă suplimentară”.
Potrivit ministrului, plata va fi de 30 de lei pentru fiecare pacient programat și vaccinat. Atunci când din lista totală de pacienți eligibili pentru vaccinare se depășește pragul de 50% este considerat „un efort masiv de informare”, iar plata ajunge la 50 lei pe pacient.
Dacă medicii depășesc 60% dintre pacienții pe care îi au pe listă, vor fi plătiți cu 60 de lei pe pacient.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a comentat vineri seară, în cadrul unei conferințe la Palatul Victoria, cazul medicilor de familie care au anunțat că refuză pacienți nevaccinați. Acesta a spus că i se pare că este o bravadă și le-a cerut cadrelor medicale să dea dovadă de înțelegere și să încerce să-i informeze pe cei care se opun vaccinării.
Mi se pare o bravadă, chiar dacă înțeleg frustrarea, mi se pare că responsabilitatea este să-i ințelegem, să le dăm informații. Medicii au multă experiență de viață, aceasta este atitudinea pe care o admir, de înțelegere și de informare”, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
Mai mulți medici de familie au anunțat că vor renunța la pacienții care nu se vaccinează, cel mai mediatizat caz fiind al unui doctor din județul Călărași.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene au criticat ritmul în care sunt distribuite vaccinurile anticoronavirus, dar compania Pfizer a anunțat că aprovizionarea decurge conform planului.
Potrivit unor oficiali de la Bruxelles, o treime dintre cele 27 de state membre au semnalat că nu au primit suficiente doze de vaccin, după cum informează Mediafax.
De asemenea, există nemulțumiri și în ceea ce privește viitoarele etape de aprovizionare cu doze de vaccin. Printre țările care s-au declarat nemulțumite se numără Belgia, Italia și Lituania.