Prima pagină » Actualitate » Câți bucureșteni au VOTAT la referendumul lui Nicușor Dan în prima oră de la deschiderea urnelor

Câți bucureșteni au VOTAT la referendumul lui Nicușor Dan în prima oră de la deschiderea urnelor

Câți bucureșteni au VOTAT la referendumul lui Nicușor Dan în prima oră de la deschiderea urnelor

Până la ora 08:00, au votat, duminică, 24 noiembrie, la referendumul iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, 15.096 de cetăţeni.

Cifra reprezintă 0,84% din numărul total al celor înscrişi în listele electorale.

Informațiile sunt furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.

Conform AEP, au votat pe liste permanente 13.184 de alegători, iar pe liste suplimentare – 1.912.

Pe liste permanente sunt înscrişi 1.786.929 alegători în Capitală.

La referendum, bucureștenii sunt chemați să spună dacă vor sau nu ca împărțirea banilor din taxele și impozitele locale să fie decisă de Consiliul General al Municipiului București, dacă doar primarul Capitalei să elibereze toate autorizațiile de construcție, nu și primăriile de sector, ca în prezent, dar și dacă sunt de acord sau nu ca Primăria Capitalei să finanțeze un program de prevenire a consumului de droguri în școli.

Votarea la referendumul din București a început la ora 07:00 și se va încheia la ora 21:00.

Trei buletine de vot la referendum, pentru fiecare întrebare

Organizatorii referendumului cer astfel votul bucureștenilor pentru două subiecte care vizează bunul mers al administrației publice locale și pentru un aspect distinct, adăugat de către consilierii generali ai PSD, care urmărește prevenirea consumului de droguri în școli.

Cele trei întrebări se vor afla, fiecare, pe câte un buletin de vot, care va fi înmânat alegătorilor, dacă vor dori să se implice și în acest proces electoral. Votanții trebuie să răspundă cu „DA” sau „NU” la cele trei întrebări de pe buletine.

  1. Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
  2. Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a 119 sancțiuni pentru continuarea propagandei electorale în afara perioadei permise de lege au fost, deja, aplicate de oamenii legii, precizează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) într-un comunicat.
  3. Potrivit IGPR, 82 dintre sancțiuni au fost avertismente, iar 37 au fost amenzi contravenționale.

Mesajul Poliției Române

Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenție continuarea propagandei electorale după încheierea perioadei legale.

Rețelele de socializare sunt incluse în categoria spațiilor publice, conform Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Majoritatea măsurilor luate, respectiv aproape 70%, au fost cu avertisment, scopul acestora fiind de a se respecta cadrul legal și de a preîntâmpina comiterea unor noi fapte, nu de a fi aplicate sancțiuni pecuniare”, a precizat IGPR în comunicat.

Sancțiunile au vizat reprezentanții și simpatizanții mai multor formațiuni politice și candidați, inclusiv ca urmare a sesizărilor venite din partea unui partid politic. Poliția Română a subliniat că acționează „strict în baza legii, fără a face discriminări, în funcție de apartenența politică a celor implicați”.

  1. Potrivit autorităților, scopul acestor măsuri este „asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, precum și respectarea cadrului legal care reglementează manifestările publice, inclusiv în mediul online”.impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
  2. Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?

Practic, alegătorii din București care vor să voteze la ambele scrutine primesc 4 buletine de vot, unul cu cei 14 candidați din primul tur al alegerilor prezidențiale și cele trei de la referendumul local, fiecare cu câte o întrebare.

Pentru referendum au fost tipărite șase milioane de buletine cu cele trei întrebări. Acestea au ajuns în cele 1.289 de secții de votare din Capitală deschise pentru primul tur al alegerilor prezidențiale și pentru referendum.

Cum se votează la referendumul din București

Alegătorii din București votează la referendumul local în aceleaşi secţii organizate la alegerile pentru Președintele României, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, potrivit hotărârii Autorității Electorale Permanente.

La referendumul local își pot exercita dreptul de vot alegătorii cu cetățenie română, care au domiciliul sau reședința în București.

Alegătorii pot vota la referendumul din București numai la secțiile unde sunt arondați conform domiciliului sau reședinței. Este interzisă votarea la referendum la o altă secție decât cea la care alegătorii sunt înscriși în lista electorală permanentă.

Bucureștenii care merg la urne, duminică 24 noiembrie, pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine, prezenţa acestora urmând a fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.

Alegătorul care optează să își exercite dreptul de vot la referendumul local și îndeplinește condițiile legale pentru a vota va primi, în mod obligatoriu, toate buletinele de vot aferente întrebărilor care fac obiectul referendumului, câte un exemplar din fiecare.

În secțiile de votare din București sunt urne dedicate doar buletinelor cu cei 14 candidați din primul tur al alegerilor prezidențiale și alte urne pentru buletinele de la referendumul local.

Se va folosi o singură urnă specială (urna mobilă) pentru ambele scrutine în cazul solicitărilor votanților din București care nu pot ajunge la secții din motive de boală, invaliditate, interdicție de a părăsi locul de muncă, încarcerare sau arest la domiciliu.

În termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar primit de la birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, va avea loc centralizarea/totalizarea şi validarea rezultatelor referendumului local.

În ce condiții este validat referendumul din București

Referendumul din București va fi validat sau nu, după voturile din 24 noiembrie, dacă îndeplinește două condiții.

Mai întâi, trebuie ca referendumul să depășească pragul de validare. Adică cel puțin 30% dintre bucureștenii cu drept de vot să solicite în secții buletinele pentru referendum, ceea ce confirmă acceptarea lor de a participa la acest scrutin.

A doua condiție este ca cel puțin 25% din opțiunile de la referendum să fie valabil exprimate. Adică ștampila cu mențiunea ”VOTAT” să fie pusă pe ”DA” sau ”NU” la fiecare din cele trei întrebări aflate pe buletine diferite.

În București, au drept de vot la alegerile prezidențiale și la referendum 1.784.153 de persoane.

CITEȘTE ȘI:

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Tot ce trebuie să știi despre candidați și ordinea pe buletinele de vot. Unde și cum votezi la primul tur din 24 noiembrie

AEP: Peste 18 milioane de alegători înscriși pentru alegerile PREZIDENȚIALE din 24 noiembrie 2024/ Aproape un milion de români din străinătate

Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara normală” în care s-ar întoarce și așteptările de la al nouălea PREȘEDINTE

LIVE TEXT | Votul pentru PREZIDENȚIALE în diaspora. Peste 150.000 de români au votat deja peste hotare. Unde sunt cei mai mulți alegători

Cine are drept de vot la PREZIDENȚIALE și cum află la ce SECȚIE este arondat? Cum se poate vota pe listele suplimentare

Paradisul din CARAIBE unde românii vor să VOTEZE, dar nu pot. Cea mai apropiată secție de insula Sfânta Lucia este la o zi distanță: „O mare problemă”

Românii din FRANȚA aleg președintele din țara pe care o poartă în suflet. „Nu mai suntem niște orfelini de țara pe care am părăsit-o”

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și