Prima pagină » Actualitate » Câți copaci au fost tăiați pentru alegerile din 9 iunie. Până la finalul anului, numărul va crește simțitor

Câți copaci au fost tăiați pentru alegerile din 9 iunie. Până la finalul anului, numărul va crește simțitor

V-ați întrebat vreodată de câți copaci e nevoie pentru producerea a 100 de foi de hârtie? Dar pentru 360 de milioane? atâtea foi au fost tipărite pentru buletinele de vot folosite doar la alegerile locale și europarlamentare.

Până la sfârșitul anului vor mai fi organizate încă două runde de alegeri. Deși vorbim de ani de zile despre digitalizarea României, votul pe buletinele de hârtie rămâne în continuare stăpân.

Peste 90 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru ca românii să voteze în mod clasic, pe hârtie, la alegerile din 9 iunie.

Studiile ne arată că pentru o tonă de hârtie avem nevoie de cel puțin 24 de copaci. Asta înseamnă că doar pentru alegerile locale și europarlamentare au fost tăiați peste 43.000 de arbori.

Buletinele de vot sunt arhivate timp de șase luni, după care merg la reciclare, arată Euronews România.

„Dacă ne uităm la reciclare, în mod cert, România nu este un lider, nu este nici măcar la mijlocul clasamentului. Așa că acest gând, că folosim hârtie, dar o reciclăm mai târziu, nu ar trebui să ne liniștească absolut deloc. Cu cât folosim mai multă hârtie, atunci când nu e eficient până la urmă, cu atât punem o presiune mai mare pe pădure, cu atât tăiem practic mai repede pădurea, pentru ca ea să se transforme în celuloză, în hârtie”, spune Ciprian Gălușcă, de la Greenpeace.

Ce șanse avem să schimbăm acest lucru rapid?

De ani buni, România vorbește despre digitalizare, dar votul electronic rămâne doar o teorie și anul acesta.

„Realist privind lucrurile, pentru alegerile din luna septembrie și luna decembrie nu se mai poate face nimic, deoarece trebuie modificată legislația în mod corespunzător. Și apoi trebuie un timp pentru a construi infrastructura necesară realizării unui vot electronic. Sigur că poate să să fie mai puține incidente în legătură cu votul. Nu știu de ce nu s-a făcut până acum, nu a existat o preocupare în acest sens”, spune Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente.

Țări precum Germania, Franța sau Italia au introdus de mult timp ideea de vot electronic. Estonia este, însă, de departe cea mai digitalizată țară din Uniunea Europeană.

Țara a făcut modificările legislative în 2001, iar în 2005 au avut loc primele alegeri online. Încă din 2002, estonienii aveau identități electronice. În Estonia totul se poate face online, mai puțin divorțul, deci comunitatea este obișnuită de mult timp să se descurce în mediul digital. Dacă în România am văzut în ultima săptămână mii de oameni care așteptau la cozi interminabile pentru a depune voturile, în Estonia numărătoarea este instantanee.

Sursa foto main: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și