Românii care nu au apucat să își facă cumpărăturile pentru masa tradițională de Crăciun iau acum „cu asalt” magazinele în căutarea celor mai bune oferte, în special la carnea de porc – vedeta Sărbătorilor de iarnă în țara noastră.
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, românii care nu au apucat să-și facă cumpărăturile pentru a umple masa cu bucate tradiționale colindă magazinele în căutarea celor mai bune oferte la carnea de porc. Cei care s-au „aranjat” din timp și au reușit să cumpere un porc întreg sau o jumătate de porc au fost mai norocoși și au ajuns să plătească chiar și 20 de lei per kg.
Fie că este vorba de fleică de porc, foarte bună pentru sarmale, fie că este vorba de ceafă, scăricică sau mușchiuleț de porc, toate aceste bunătăți vor fi vedetele în multe case din România, chiar dacă costul lor, acum cu doar 5 zile îniante de Crăciun, este unul destul de ridicat.
Majoritatea comercianților au crescut prețurile produselor, susținând că aceste majorări sunt determinate, de fapt, de combinatele de prelucrare a cărnii de porc, însă oferte încă se mai găsesc în anumite magazine. Spre exemplu, în supermarketurile LIDL din Capitală, un kg de scăricică marinată, numai bună de pus la cuptor, costă 34,9 lei.
Măcelăriile, în particular, au majorat prețurile pentru carne de porc și produsele proaspete derivate, de la cârnați și caltaboși până la tobă sau slănină afumată.
Cu toate acestea, conștienți de tradițiile culinare ale sărbătorilor de iarnă, românii nu renunță la carnea de porc în meniul festiv.