Prima pagină » Actualitate » Câți lei a ajuns să coste un litru de LAPTE în România. Ce preț are pe rafturile unui cunoscut hypermarket

Câți lei a ajuns să coste un litru de LAPTE în România. Ce preț are pe rafturile unui cunoscut hypermarket

Câți lei a ajuns să coste un litru de LAPTE în România. Ce preț are pe rafturile unui cunoscut hypermarket

Un litru de lapte a devenit aproape un lux în România, fiind de două ori mai scump ca în Polonia și chiar mai scump decât în Franța.

România are cel mai mare preț când vine vorba de laptele proaspăt, un produs care se găsește zilnic în coșul de cumpărături, indică o analiză a ZF.

Un litru de lapte proaspăt integral (echivalentul a 3,5% grăsime în România), sub marca proprie a Carrefour, costă 1,45 euro în România, față de 1,19 euro în Franța sau Belgia, 1,02 euro în Spania și doar 0,76 euro în Polonia.

Un român câștigă lunar, în medie, 900 de euro net, de două-trei ori mai puțin ca un francez, un spaniol sau un belgian. Astfel, ne întrebăm de ce nu costă și laptele de două-trei ori mai puțin ca în aceste state?

Ei bine, pentru a exista o comparație corectă, ZF a încercat să ia același produs în toate țările, este vorba de marca privată Carrefour Classic, lapte proaspăt, integral.

A fost ales retailerul Carrefour pentru că există magazine online ale companiei în fiecare din piețele principale din Europa.

Fermele românești, producție scăzută de lapte

Situația nu este încă singulară, ea fiind valabilă în cazul tuturor rețelelor. În timp ce prețurile cresc pe zi ce trece, litrul de lapte costând acum de aproape două ori mai mult decât acum 2-3 ani – fermele românești au avut în 2021 o producție de 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

Mai mult, importurile de lapte și smântână au depășit 100 milioane euro în 2021, valoare care s-a dublat într-un deceniu.

Ministrul Agriculturii Petre Daea: „Vaca trece printr-un moment dificil”

Petre Daea a anunțat, în ianuarie 2023, programul „bunăstare pentru taurine”.

„Este pentru prima dată în România când introducem bunăstare pentru taurine, fie taurine de carne, fie de lapte. Ştim foarte bine că această specie se află într-un moment dificil.

Peste tot la noi cunoaşteţi acest lucru. E o greutate formidabilă generată şi de seceta pe care am avut-o, pe care aţi gestionat-o în primul rând cu buzunarul dumneavoastră, mai puţin în această zonă, dar şi aici taurina, vaca de lapte, acum este duşmanul număr unu al planetei, a devenit principalul poluator.

Toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii, vaca e de vină pentru tot. În condiţiile în care ştim foarte bine că ecosistemul trebuie să rămână într-o corelaţie optimă, iar planta fără animal sau terenuri fără animal nu există. Cum nu poate exista zootehnie fără producţie vegetală, cum de altminteri nu poate fi industrie prelucrătoare din zootehnie dacă n-ai animal.

Păi despre ce vorbim aici? Acest ecosistem care, pe de o parte, menţine nuanţa biodiversităţii şi interesului european şi nu numai, trebuie să îl vedem în realitatea lui şi în dimensiunea lui pentru a putea mergem mai departe. Şi de aceea introducem bunăstarea pentru prima dată ca formă de sprijin, introducem plata pe lapte şi taurină”, a declarat Petre Daea, în cadrul conferinţei regionale de la Târgu Mureş a Caravanei Cunoaşterii PNS 2023-2027.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și