Prima pagină » Actualitate » Câți lei a ajuns să ia salariu un gunoier în București, în 2022. Primește și spor de rușine!

Câți lei a ajuns să ia salariu un gunoier în București, în 2022. Primește și spor de rușine!

Câți lei a ajuns să ia salariu un gunoier în București, în 2022. Primește și spor de rușine!

Puțină lume știe ce salarii au angajații care lucrează la Salubritate. Mai multe decât atât, lucrătorii din acest sector primesc și un spor de rușine, de 15%. Chiar și așa, leafa unui „gunoier” este cu 30% mai mică, comparativ cu salariul mediu net pe economie.

Meseria de „gunoier” nu este una la care să se înghesuie românii. Poate din cauza rușinii la gândul că vor fi ironizați se societate, poate de teama că salariile sunt foarte mici.

Conform datelor de pe Institutul Național de Statistică, un angajat din companiile de salubritate câștigă un salariu mediu net de 2.400 de lei. Datele sunt din noiembrie 2020, iar la acestea se adaugă și sporul care este de minimum 15% din salariul de bază. Salariile din salubritate sunt cu 30% mai mici decât salariul mediu net pe economie, deși în ultimul deceniu veniturile nete din acest sector de activitate au crescut cu 124%.

Un șofer de camion al unei companii de salubritate câștigă un salariu lunar net de 3.300 de lei plus sporul de rușine, în valoare de 15% din salariul de bază, conform www.redacția.ro.

Un salariat din domeniul Salubrității poate lua, la final de lună, mai mulți bani chiar și decât un angajat care are studii superioare.

Salariul minim brut a crescut de la 1 ianuarie 2020 de la 2.080 de lei la 2.230 de lei, ceea ce înseamnă că în fiecare lună, un angajat primește în mână 1.346 de lei, fără niciun alt fel de spor. În condițiile în care pe lângă sporurile de rușine și de condiții vătămătoare, unii dintre gunoieri beneficiază și de sporul de vechime în muncă. Acest lucru înseamnă că gunoierii pot ajunge să câștige chiar și 2.500 de lei pe lună.

În alte țări, această meserie este mult mai bine plătită. De exemplu, în Germania, angajatul unei firme de salubrizare poate încasa lunar 3.000 de euro, ceea ce înseamnă că, la final de an, are venituri de 35.000 de euro.

Citește și:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și