Preţurile alimentelor de bază au crescut cu 15-60% în ultimul an. Unele dintre cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate la zahăr (63%), unt (45%), ulei (37%), margarină (36%), ouă (35%), conform datelor de la INS. Astfel, pentru unii dintre români aceste alimente care, anii trecuți, se regăseau zilnic pe masă, au ajuns un lux.
Scăderea producţiei de lapte crud a condus, inevitabil, la creşterea preţului laptelui, cât şi a produselor procesate care au la bază acest produs, untul şi margarina fiind două dintre ele.
„Unt President în Carrefour cu dispozitiv antifurt la prețul de 22 de lei și 99 de bănuți! Așa o fi și-n Franța?”, se arată într-o postare a Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.
Cu toate că România se confruntă cu cele mai mari prețuri din ultimii 20 de ani, prețurile vor crește mai mult în perioada următoare. Banca Națională a României ( BNR) a precizat, în ianuarie, că rata inflației va coborî sub pragul de 10% abia în cel de-al treilea trimestru al acestui an, însă, reprezentanții BNR atrag atenția asupra faptului că reducerea inflației nu va duce la scăderea prețurilor, dimpotrivă, acestea vor crește dar nu în același ritm ca în anul precedent.
Datele oficiale indică faptul că 2022 a fost anul în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri din ultimele două decenii, cu o rată a inflației care a depășit pragul de 16%. Criza energetică a fost cea care a stat la baza majorării prețurilor. Conform estimărilor BNR, inflația își va menține nivelul ridicat însă va scădea sub 10% în cel de-al treilea trimestru al acestui an.
„Avem în România o creștere masivă a inflației, dar peste tot în lume s-a întâmplat. În România este inflație, ne batem cu ea. Trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele în ceea ce privește inflația vor crește treptat”, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Statisticile indică faptul că alimentele de bază precum uleiul, cartofii, pâinea sau zahărul costă acum dublu sau chiar triplu în anumite cazuri. Pentru a diminua tendința de creștere a inflației Banca Centrală a majorat dobânda cheie fapt ce dus la creșterea ratelor.
În privința alimentelor de bază am plătit cu 37,46% mai mult pentru un litru de ulei, pentru un kilogram de cartofi am scos din buzunar mai mult cu 35,43%, pentru pâine cu 25% în timp ce pentru produsele din lapte am plătit mai mult cu 31,53%.