Câți lei costă 1 kg de ROȘII într-un supermarket din Iași. Sunt mai scumpe decât cireșele!
Românii simt tot mai mult pe propriul buzunar măsurile haotice ale guvernanților care au făcut ca inflația din țara noastră să fie un record absolut, chiar dublu față de media europeană, iar acest lucru se vede în prețul afișat la raft chiar și pentru produsele „banale” cum ar fi roșiile sau cartofii.
Institutul Național de Statistică raportează o creștere a prețului alimentelor de bază cu 40% în ultimii trei ani, însă experiența oamenilor din piețe sau supermarketuri arată că realitatea este cu mult diferită.
Deși încă nu este „sezonul roșiilor ” în România, totuși prețurile au explodat în comparație cu anii trecuți. Într-un supermarket din Iași, un kg de roșii „roz” – Calitatea a- II-a, import Polonia a ajuns să coste 33 de lei, un preț pe care puțini români și-l permit, dar fiind faptul că toate celelalte produse s-au scumpit într-un mod accelerat.
„Mai aștept până la vară, dar mănânc ceva sigur și cu gust”, spune un internaut ca reacție la acest preț pentru un singur kg de roșii.
„Nu va grăbiți, rezistă mai mult de cât ambalajul”, spune un alt comentator pe Facebook.
„Roșiile ca roșiile, dar cireșele sunt top! Cred că sunt transportate cu vreun Bugatti. Le găsiți la doar 249 de lei, la Palas dacă va interesează”, spune un alt internaut.
Prețuri triple în piețe la alimentele de bază în România
Situația este similară și în piețe, unde prețurile produselor alimentare de bază sunt comparabile cu cele din hipermarketuri, unde prețurile s-au dublat sau chiar s-au triplat față de anul precedent.
La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc aproape dublu față de 2021.
Cea mai mare creștere a prețului a fost înregistrată la cartofi, care, potrivit statisticilor oficiale, au crescut cu 83%. Cu toate acestea, în hipermarketuri, prețurile pornesc de la aproape 3,3 lei și pot ajunge la aproape 5 lei pentru un kilogram de cartofi.
Bonul de la casă pentru aceleași produse de bază acum trei ani, care costa în jur de 50 de lei, acum depășește 81 de lei.
În plus, detergenții au înregistrat și ei o creștere substanțială a prețului în ultimii trei ani, cu o creștere de 70%, în timp ce statisticile oficiale raportează o creștere de doar 30%, potrivit Digi24.
Inflația din România a înregistrat cea mai mare rată de creștere din Uniunea Europeană în luna ianuarie. În timp ce media ratei anuale a inflației în UE a înregistrat o scădere în aceeași perioadă, de la 3,4% la 3,1%, în România rata anuală a inflației a fost de două ori mai mare decât media din blocul comunitar și a crescut în comparație cu luna decembrie a anului anterior.
În prima lună a acestui an, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). Pe de altă parte, țările membre cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%), urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).