Cu doar 3 zile înainte de Crăciun, românii care încă mai colindă magazinele în cautarea ingredientelor pentru masa festivă cum ar fi tobă sau cârnați au parte „surprize” majore la raft și nu este vorba de lipsa acestor produse, ci prețul la care sunt comercializate.
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, cei care nu au reușit să-și asigure proviziile pentru masa festivă colindă magazinele în speranța de a găsi prețuri avantajoase la carnea și organele de porc din care că prepare delicioasele sărmăluțe, piftia sau toba umplută cu carne și urechi tocate de porc.
Totuși, atunci când ajung în magazine, românii au parte de niște prețuri „extraterestre”. Din păcate, observăm an de an că în prejma sărbătorilor se scumpește mâncarea și mai cu seamă ingredientele din care se fac bucatele tradiționale, iar românii sunt nevoiți să scoată tot mai mulți bani din buzunare pentru o masă decentă.
Spre exemplu într-un cunoscut hipermarket din Capitală, un kilogram de urechi de porc feliate costă 80,90 lei, un preț destul de ridicat pentru buzunarele multor români.
Și acesta nu este un exemplu sigular. La un alt supermaket un kilogram de scăricică marinată, potrivită pentru preparate la cuptor, costă 34,9 lei.
Măcelăriile au majorat, de asemenea, prețurile la carne de porc și produsele proaspete asociate, de la cârnați și caltaboși până la tobă sau slănină afumată.