Prima pagină » Actualitate » Câți lei costă o CURSĂ cu „ocazia” din Cluj-Napoca la București. E mai scump sau nu decât biletul de tren?

Câți lei costă o CURSĂ cu „ocazia” din Cluj-Napoca la București. E mai scump sau nu decât biletul de tren?

Câți lei costă o CURSĂ cu „ocazia
Câți lei costă o CURSĂ cu „ocazia" din Cluj-Napoca la București. E mai scump sau nu decât biletul de tren?

Aplicațiile de carpooling câștigă tot mai mult teren în România, mai ales pe distanțe medii sau mari, iar acest lucru este cauzat de o serie de factori, printre care și calitatea serviciilor prestate de operatorii feroviari.

Astfel, ca urmare a întârzierilor înregistrate de trenuri, a duratelor mari de călătorie și a numărului relativ redus de trenuri pe unele trasee, tot mai mulți români preferă să folosească aplicații precum BlaBlaCar în detrimentul călătoriilor cu trenul. De asemenea, condițiile oferite de șoferii care lucrează cu astfel de aplicații sunt de multe ori mai bune decât cele oferite de companiile feroviare, iar unul dintre principalele avantaje este durata mai mică a călătoriei.

Să luăm, spre exemplu, o călătorie între Cluj-Napoca și București. O cursă cu BlaBlaCar costă între 82 și 160 de lei, potrivit Știri de Cluj.

Distanța dintre cele două orașe este, în principiu, parcursă cu mașina în 6 ore și 30 de minute.

Care este situația la CFR

În ceea ce privește CFR Călători, compania oferă doar cinci curse pe zi: trei dimineața și două seara. Celor de seară li se prelungește timpul de parcurgere până în dimineața următoare.

În cazul unui InterCity, timpul mediu este de 8h și 30min, iar în cazul unui Regio, timpul se ridică până la 11h. În ceea ce privește prețul stipulat de compania de transport feroviar, un bilet normal, la clasa a II-a, între aceste două destinații, la trenul InterCity de la ora 08:10 valorează 125 de lei, iar pentru studenți 62,5 lei. Dacă vrem un bilet normal la clasa I, suma se ridică la 194 de lei, iar pentru studenți la 134 de lei.

În cazul unui tren Regio, cum este cel de la 19:05, cu un timp de parcurgere a rutei mai mare, prețurile nu diferă foarte mult, fiind vorba de 118 lei pentru adulți, iar pentru studenți, spre exemplu, 59 de lei.

În concluzie, aplicațiile de carpooling câștigă tot mai mult teren în fața transportului feroviar. Pe lângă timpii de călătorie mai mici și prețurile mai avantajoase, aceste aplicații mai sunt preferate de unii clienți și pentru că, spre deosebire de trenuri, mașinile nu înregistrează întârzieri atât de mari, mai notează sursa citată.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele