Odată cu majorarea prețului la energia electrică și, implicit, creșțerea prețului la facturi, românii s-au orientat către panourile solare (fotovoltaice), care – astfel – au devenit tot mai căutate în țara noastră. Energia solară este capabilă să acopere până la 50-70% din consumul de energie termincă, apă caldă și electricitate, iar în timpul verii procentul poat ajunge chiar și la 100%.
Panourile fotovoltaice absorb căldura și lumina soarelui și sunt fabricate din materiale speciale. Celulele din siliciu din structura materialelor transformă căldura și lumina absorbite în energie electrică.
Costul unui panou solar, care folosește radațiile solare pentru a produce energie, diferă în funcție de mai mulți factori: acoperișul casei, condițiile climatice din zona în care locuiești și numărul de ore cu lumină naturală.
Mai mult, pentru a determina tipul de panou solar care se potrivește casei tale, trebuie să cunoști foarte bine consumul de energie din propria gospodărie.
Astfel, verifici facturile anterioare și stabilești câtă energie electrică este necesară pentru a suporta electrocsnicele din casă.
Potrivit specialiștilor, panourile fotovoltaice se împart în trei sisteme:
În cazul sistemelor on-grid trebuie sa iei în calcul consumul, dar și eventualele costuri suplimentare pentru racordare. În medie, cu un astfel de sistem poți economisi, în medie, până la 30% din costurile facturii la energie.
Costurile pentru un sistem on-grid montat pe acoperiș pornesc de la 0.8 -1 eur./watt peak (Wp). Estimativ prețul unei instalații solare începe de la 3.200 euro, la care se mai adaugă și montajul, care poate diferi în funcție de dificultatea de instalare și echipa care se ocupă de aceasta. Nu uita nici de avize și proiectare, care presupun și ele un cost suplimentar.
Sistemele hibrid pot economisi până la 80% din costuri, dacă adaugi la sistem și o baterie solară performantă. Această estimare diferă în funcție de tipurile de module instalate și dimensiunea acestora. Un sistem complet poate ajunge chiar și la 1.600 de euro per kilowatt instalat.
Un sistem off-grid cealimentează un frigider de 30-40 Watti, un televizor și 4 becuri LED pornește de la 1.100 euro.
Montarea panourilor solare este o investiție rentabilă, dar trebuie să știi că banii se vor amortiza în aproximativ 5 – 10 ani.