Românii care vor sa călătorească în SUA vor fi nevoiți să urmeze câțiva pași clar stabiliți, astfel încât să poată primi viza. În acest moment România nu face parte din programul Visa Waiver, iar condițiile pentru cei care vor să ajungă pe tărâm american sunt mai dure, potrivit US Travel.
În prezent, programul Visa Waiver, administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) în colaborare cu Departamentul de Stat, permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism, pentru șederi de până la 90 de zile, fără viză. În schimb, aceste 40 de țări trebuie să permită cetățenilor și rezidenților SUA să călătorească în țările lor pentru o perioadă similară fără viză, în scopuri turistice sau de afaceri.
Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească și alte cerinţe, legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.
Majoritatea solicitanţilor, inclusiv copiii, trebuie să platească o taxă pentru a demara procedura de solicitare a vizei. Această taxă de procesare a vizei trebuie platită indiferent dacă viza a fost acordată sau refuzată.
Taxa de procesare a vizei este nereturnabilă şi nu poate fi transferată unei alte persoane. Solicitanţii trebuie să stabilească dacă au sau nu nevoie de viză pentru a călători în SUA.
Sumele sunt indicate în dolari americani (dar plata se face în RON)
Aici veți găsi toate taxele de viză aferente activității pe care doriți se le efectuați în SUA
De asemenea, există și câteva categorii de persoane care nu sunt nevoite să achite taxa de viză.
Există o limită a numărului de reprogramări ale interviului pentru viză. Vă rugăm să planificaţi interviul astfel încât să nu fiţi nevoit(ă) să plătiţi o nouă taxă de procesare a vizei. Aceasta este nereturnabilă.
Solicitanţii de viză pot plăti taxa de procesare a vizei în numerar la orice sucursală Banca Transilvania sau prin reteaua APM BT Express. Taxa se achită în Lei. Înainte de a merge la bancă, trebuie să printaţi avizul de plată corespunzător vizei SUA pentru care doriţi să aplicaţi, aviz disponibil mai jos, pe această pagină. Nu veţi putea plăti taxa fară un aviz de plată valid.
Dacă alegeţi să plătiţi la aparatul APM BT Express, trebuie să introduceţi exact suma specificată pe avizul de plată.
Dacă printaţi avizul de plată înainte de ziua în care efectuaţi plata taxei, trebuie să verificaţi data de expirare a acestuia. Dacă data expirării este anterioară datei la care doriţi să efectuaţi plata, printaţi un nou aviz de plată.
Niciuna dintre cele două metode de plată nu va accepta plata în baza unui aviz expirat. La momentul plăţii taxei, Banca Transilvania va elibera o chitanţă. Păstraţi chitanţa. În cazul în care o pierdeţi, banca nu vă poate elibera o nouă chitanţă.
Nu veţi putea efectua o programare la interviu fără numărului chitanţei.
De asemenea, există și varianta de a plăți online, însă această facilitate este disponibilă doar pentru aplicanţii care deţin un cont la Banca Transilvania.
Pasul 1
Accesaţi sistemul online pentru efectuarea programării şi creaţi un profil. Acest pas ajută în efectuarea corectă a plăţii şi activarea acesteia. Sumele sunt afişate în dolari (USD), dar plăţile trebuie efectuate în moneda locală (Ron). Această pagină are mai multe informaţii despre diferitele tipuri de taxe.
Pasul 2
Daţi click pe opţiunea “Programare interviu” din partea stângă a ecranului. Complelaţi toţi paşii: categoria vizei, Ambasada, tipul vizei.
Pasul 3
Odată ajuns la pasul “Opţiuni de plată” daţi click pe metoda dorită. Pentru mai multe informaţii despre metodele de plată, citiţi secţiunea de mai jos “Opţiunile de plată a taxei de procesare a vizei”
Pasul 4
Alegeţi opţiunea de plată dorită şi efectuaţi plata. Atunci când plătiţi taxa pentru solicitarea vizei înseamnă că aţi luat la cunoştinţă că aceasta este nereturnabilă şi este o condiţie prealabilă în procesarea solicitării unei vize, nu poate fi considerată ca un contract încheiat cu aplicantul şi, de asemenea, nu garantează o aprobare a solicitării dumneavoastră. Returnarea sumei nu este posibilă, indiferent de rezultatul solicitării.
Pasul 5
Indiferent de metoda de plată aleasă, trebuie să păstraţi numărul chitanţei. Nu veţi putea efectua o programare fără acesta.
Pasul 6
Dacă veţi efectua programarea fie online, fie prin call center, veţi avea nevoie de numărul de referinţă care atestă plata taxei de procesare a vizei. Pentru a efectua programarea, folosiţi numărul de lângă secţiunea „Număr chitanţă” pentru plăţile cash, la bancă.
Pentru plăţile online: după ce plata a fost confirmată şi aveţi dovada acesteia, „codul UID” de pe avizul de plată se foloseşte ca şi număr chitanţă în efectuarea programării.
Nu sosiţi la Secţia Consulară a Ambasadei SUA la Bucureşti cu mai mult de 10 minute înaintea orei de programare pe care Call Center-ul v-a comunicat-o.
Nu purtaţi cu dumneavoastră aparate sau aparatură electronică, obiecte metalice, bagaje voluminoase, lichide, arme etc. Nu vi se va permite introducerea lor în clădire şi nu există loc de depozitare în afara clădirii.
Pregătiţi documentele necesare şi răspundeţi la întrebările referitoare la motivele călătoriei în Statele Unite, precum şi la cele privind locul de muncă /afacerea, familia şi relaţiile sociale din România. Conform legii de imigrare a Statelor Unite toţi solicitanţii de viză temporară sunt presupuşi a fi potenţiali imigranţi, astfel că nu se poate garanta obţinerea vizei înainte de interviu.
Sinceritatea în răspunsurile date este cea mai bună politică.