Potrivit calculelor unui expert, românii ar putea economisi 400 de lei pe an, adică 33 de lei pe lună, dacă ar scoate electrocasnicele din priză, când pleacă la muncă sau în altă parte.
Diferența se vede în facturile la curent, tot mai „încărcate” în ultima vreme.
Există însă soluții. Electrocasnicele „mănâncă” energie electrică, chiar și când nu funcționează, iar tot mai mulți experți promovează scoaterea lor din priză, când nu sunt utilizate.
Electrocasnicele „uitate” în priză, în standby consumă între 40%-70% din energia pe care o folosesc în timpul funcționării de zi cu zi.
Spre exemplu, un banal televizor consumă 190 kWh/an, fiind unul din „vampirii energetici” ai casei, chiar dacă nu am crede acest lucru.
Un TV nou cu diagonală sub 100 cm, clasa energetică A, ar fi de preferat, pentru a face economie la curent.
Televizoarele LED au un consum de energie mai mic decât cele de tip plasmă, iar un laptop sau o tabletă au un consum cu până la 80% mai mic față de monitoarele tradiționale.
Chiar și un bec are un consum de energie, spune specialistul în energie regenerabilă Levente Varvedo, într-o intervenție la digi24.ro.
Kwh la ora actuală costă între 80 de bani și 1,20 lei, 1,30 lei. Dacă ar fi să scoatem un televizor din priză, când plecăm de acasă, pe care în mod normal îl folosim 2-3 ore pe zi, ar însemna o economie de 10 lei într-un an, explică acesta.
Pentru o locuință, factura ar fi redusă cu 400 de lei pe an, dacă ar fi scoase din priză aparatură nefolosită.
În funcție de tipul de afișare, televizoarele din gospodărie pot deveni consumatori destul de însemnați de energie.
Televizoarele moderne consumă mai puțin decât cele „cu tub”, din copilărie, dar asta nu garantează o reducere la factură.
Țineți cont de eticheta de eficiență energetică, atunci când cumpărați un TV.
Un televizor cu un consum specificat de 100 W consumă 100 de wați de energie electrică pe oră de funcționare. Dacă televizorul este lăsat în priză timp de o zi, acesta poate consuma 2400 de wați de energie electrică pe zi sau 72000 de wați de energie electrică într-o lună.