Câți lei se dă la un botez în 2023 – dacă ești naș, rudă apropiată sau simplu invitat
Românii sunt printre cei mai mari păstrători ai tradițiilor, iar una anume are legătură cu darul oferit la diverse evenimente, de la nunți și până la botezuri. Câți lei se mai dau în 2023 la un botez, asta vor mulți să știe.
Iar articolul următor vine să răspundă la această întrebare, atât din perspectiva unui naș de botez, cât și a simplului invitat.
Primul sfat: decide ce dar vrei să oferi
Înainte de orice, primul pas constă în stabilirea felului de dar pe care îți propui să-l oferi părinților cu prilejul creștinării copilului – fie un plin cu bani, fie un cadou pentru cel mic sau, de ce nu, ambele variante.
Ca sfat, ține minte că este în regulă să dai un cadou simbolic dacă participi doar la slujba botezului de la biserică și nu ai timp să ajungi și la petrecerea de după.
Același lucru este valabil și pentru situația în care, din varii motive, nu poți onora nici invitația de a merge la biserică, nici la petrecere.
Darul depinde de calitatea pe care o ai
Pasul următor are legătură cu stabilirea sumei de bani care se oferă ca dar de botez, iar asta depinde de mai mulți factori, dintre care cel mai important este următorul – în ce calitate mergi la botez? Ca naș al copilului sau simplu invitat, rudă apropiată cu părinții ori doar bun prieten de familie/coleg de muncă?
Alți factori care pot cântări în determinarea valorii unui dar de botez sunt orașul în care are loc petrecerea (în București sau alt mare oraș din țară ori în localități mai mici, chiar comune/sate?), locația aleasă (restaurant sau acasă). Contează și dacă mergi singur sau însoțit.
De toate aceste elemente trebuie ținut cont atunci când alegem darul de botez.
Cât este darul la un botez în 2023?
Pentru un botez care se desfășoară într-un mare oraș (București, de exemplu), la un restaurant mediu, un cuplu care are venituri medii va lăsa în dar între 800 și 1000 de lei. Pentru același cuplu, un astfel de botez într-un oraș mai mic va presupune un efort financiar de 600-800 de lei.
În schimb, cei cu venituri peste medie și al căror nivel financiar este cunoscut de apropiați oferă un dar de 1000-1100 de lei.
Nașii, în schimb, reprezintă un caz aparte și asta fiindcă obligațiile lor sunt mai mari. Printre altele, nașii trebuie să se ocupe și de o serie de cheltuieli/ cumpărături pentru botez (lumânări, în primul rând), un cadou special adus finuțului etc.
Și, cu toate astea, este de așteptat ca nașii să ofere mai mulți bani în dar decât restul invitaților, în general peste 1000 lei/cuplu.
Pentru cine nu știe, totuși, câți bani să dea, un instrument care poate fi de ajutor este calculatorul online de dar la botez. În funcție de situațiile specifice, îți indică suma potrivită a fi oferită în dar, scrie lumanaribotez.com.