Drepturile de pensie se calculează după o formulă clar stabilită de lege, însă puțini români cunosc acest calcul.
Astfel, mulți se întreabă ce pensie vor avea la bătrânețe, însă puțini reușesc să ajungă la o sumă apropiată de realitate.
Ei bine, pentru a vă calcula viitoarea pensie, este important să știți că aceasta se determină, în prezent, prin înmulțirea punctajului mediu anual ralizat cu valoarea unui punct de pensie.
„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, potrivit CNPP, citată de Adevărul.
La un salariu brut de 5.000 de lei și pensionarea în 2033, pensia ar fi de aproape 1.600 de lei, dacă asiguratul nu cotizează la Pilonul II, iar pentru un salariu brut de 6.000 și pensionarea peste 10 ani, fără contribuții la pensiile private obligatorii, pensia ar fi de 1.870 de lei.
Luând în calcul un salariu brut de 7.000 de lei, pensionarea în 2033, fără contribuții la pensiile private, pensia de stat ar fi de 2.180 lei, iar în cazul unui salariu brut de 8.000 de lei (4.700 lei net), pensia ar fi de aproape 2.500 de lei.
Calculele sunt făcute în baza metodologiei actuale, considerând că întreaga contribuție de 25% din salariul brut merge către sistemul public de pensii, notează sursa citată.
Românii care au muncit timp de 35 de ani și au plătit contribuții pentru pensie nu vor primi o pensie suficientă pentru a acoperi un trăi decent dacă au avut un salariu minim pe economie.
Mulți dintre acești pensionarii României nu trăiesc suficient pentru a-și recupera toți banii plătiți către stat pentru pensie. Mai mult decât atât, după ce se pensionează, aceștia primesc înapoi o sumă mică din contribuția pe care au achitat-o. De exemplu, după 35 de ani de muncă, un pensionar primește doar jumătate din sumele plătite.