Un român care a cotizat la sistemul public de pensii timp de 35 de ani primește mai puțin de jumătate din sumă, după retragerea din activitate. Angajații contribuie cu 20% din salariu la sistemul de pensii de stat, iar perioada maximă de cotizare este de 35 de ani, în timp ce pensia obișnuită se ridică la sub 50% din venitul lunar.
Potrivit economistului Adrian Codîrlașu, românii primesc pensie, în medie, doar 12 ani după ce ies din activitate. Acest lucru înseamnă că nu apucă să primească înapoi de la stat, sub formă de pensie, tot ce au cotizat, fiecare român cotizând la pensie 21,25% din salariu.
Dacă luăm exemplul unui salariu minim pe economie de 3.000 lei brut, putem să spunem că se duc la sistemul public de pensii 595 de lei lună de lună, iar după 35 de ani de muncă, dacă salariul rămâne același, un român ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei.
Românii care cotizează timp de 35 de ani, atât cât este stagiul de cotizare, reușesc să vireze la bugetul de stat aproximativ 50.000 euro.
Însă, după ce iese din activitate, un român reușește să încaseze sub formă de pensie de la stat doar aproximativ 30.000 euro.
Asta înseamnă că 20.000 euro sunt bani care rămân la stat, la sistemul public de pensii, și sunt redistribuiți.
Economiștii, citați de Antena 3, spun că acest lucru se întâmplă pentru că sistemul de pensii este ineficient.