Prima pagină » Actualitate » Câți miei și iezi au fost tăiați pentru Paște și ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA. Amenzile se apropie de 1 milion de euro

Câți miei și iezi au fost tăiați pentru Paște și ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA. Amenzile se apropie de 1 milion de euro

Câți miei și iezi au fost tăiați pentru Paște și ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA. Amenzile se apropie de 1 milion de euro

Inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au efectuat în perioada 28 martie – 15 aprilie 2023, la nivel național, controale privind modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare.

Au fost vizate 9.476 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei).

Deficienţele constatate de inspectorii ANSVSA, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 852 de amenzi, care au însumat 4.762.2587 de lei, emiterea a 18 ordonanțe privind suspendarea temporară a activității și a 11 ordonanțe privind interzicerea desfășurării activității unor unități.

De asemenea, au fost confiscate și distruse 28.041,5 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor.

În intervalul 28 martie – 13 aprilie 2023, în România au fost sacrificați în total 127.554 de miei și iezi în 46 de centre autorizare temporar și în 88 de abatoare pentru ovine.

Dintre neconformităţile constatate și sancţionate pot fi menţionate următoarele:

  • desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar;
  • deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare;
  • etichetare necorespunzătoare;
  • nerespectarea cerinţelor generale de igienă;
  • lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol;
  • lipsa monitorizării temperaturii în depozit;
  • deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • deficienţe structurale: vopsea exfoliată, gresie spartă, blat tranşare deteriorat;
  • carne de miel expusă la comercializare fără expertiză sanitară veterinară.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare să fie făcută numai din unități sau spații aflate sub control sanitar veterinar.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Solstițiul de iarnă 2025. Ce se întâmplă în cea mai scurtă zi a anului
Digi24
Un fost judecător al CCR explică de ce „nu e posibil” referendumul în Justiție anunțat de Nicușor Dan
Cancan.ro
Pe ce dată trebuie să plătești factura la Digi RCS-RDS, pentru a primit 10% înapoi. Este valabil pentru toți abonații din România
Prosport.ro
Mădălina Ghenea, apariție de neratat. Imaginile care le-au tăiat respirația italienilor
Adevarul
Imagini virale dintr-un avion aproape gol. Doar șapte români au zburat spre Londra
Mediafax
Romanul din 1987 care a devenit bestseller peste noapte. A stârnit o adevărată revoltă!
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Cancan.ro
Ultimul mesaj postat de Mălina e tulburător: 'Dă-mi, Doamne, timp. Mai dă-mi un anotimp'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Caietele secrete ale unui mare om de știință au fost dezvăluite
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
Care este orașul european „campion la mâncare”?