Prima pagină » Actualitate » Câți migranți au forțat granițele României în 2020. Cifrele prezentate de ministrul Bode

Câți migranți au forțat granițele României în 2020. Cifrele prezentate de ministrul Bode

Câți migranți au forțat granițele României în 2020. Cifrele prezentate de ministrul Bode

România a devenit o escală pentru mafia traficului de persoane. În 2020, conform calculelor făcute de ministrul Afacerilor Interne, zeci de mii de migranți au fost respinși de la granițe. Într-o declarație de presă, ministrul Lucian Bode a declarat că nu poate oferi date exacte privind numărul de cetăţeni străini care au intrat anul trecut în ţară, dar a adăugat că, „orientativ”, 35.000 din cei 45.000 de cetăţeni care au încercat să intre în România au fost întorşi la frontieră.

Cei mai mulți dintre cei respinși de grăniceri au forțat frontiera de pe ruta Balcanilor de Vest, a precizat Lucian Bode.

Ce frontiere au preferat migranții

„Dacă ar fi să luăm o cifră, vă dau orientativ… Dacă anul trecut au încercat să intre în România 45.000 de cetăţeni, pe diverse rute, în special pe ruta Balcanilor de vest, aici vorbim despre Serbia, dar şi dinspre Bulgaria şi dinspre Ucraina, 35.000, vă dau cifre rotunde, nu sunt exacte, au fost întorşi la frontieră. Doar 10.000 au intrat în România şi au beneficiat de prevederile tratatelor internaţionale, legate de migranţi şi de solicitanţii de azil”, a afirmat Lucian Bode.

Ministrul de Interne a fost prezent marți la o şedinţă comună a Comisiilor de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Câte persoane au intrat ilegal în România

Întrebat câte persoane au intrat în mod fraudulos în România, ministrul Lucian Bode a spus că a menţionat deja acest lucru. „Am dat un exemplu. Dacă au fost 45.000, 10.000 au reuşit să intre în România ilegal”, a subliniat Bode.

Referitor la cei care solicită să rămână în România, ministrul a spus că ponderea lor este sub 10%. „Noi le oferim ceea ce garantează tratatele internaţionale, dreptul la cazare, la hrană. Să fim sinceri, cred că ponderea este sub 10%, sau poate chiar mai mică, a celor care doresc să rămână în România. Majoritatea, într-un procent de peste 90%, doresc să urmeze familiile, poate că sunt deja membri ai familiei în ţările din Occident şi vor să ajungă acolo”, a încheiat Bode.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și