România s-a numărat printre țările cele mai implicate în războiul din Afganistan, o operațiune antiteroristă de amploare condusă de Statele Unite după atentatele de la 11 septembrie 2001.
Implicit, România a trimis un număr considerabil de militari în Afganistan, iar, din păcate, unii dintre aceștia și-au pierdut viețile în teatrul de operațiuni.
Recent, odată cu întoarcerea militarilor români din Afganistan, președintele Klaus Iohannis sublinia că prezența acestora în acea țară „ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliție”.
„Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară în afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial. România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Prezenţa noastră în Afganistan ne-a adus respectul aliaților și al partenerilor de coaliţie, al comunităţii internaţionale, atât pentru decizia de a ne implica în această operaţie, cât şi pentru felul în care militarii români şi-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor naţiuni şi au relaționat cu populaţia civilă din zonă”, spunea la acea vreme președintele.
România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, după cum informează HotNews.
Din 2002 și până în prezent, peste 32.000 de militari români au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni.
Forţele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA).
Armata țării noastre a înregistrat, însă, și pierderi de vieți omenești. Astfel, 27 de militari români și-au pierdut viața în Afganistan, iar peste 200 au fost răniți în țara asiatică.
În ultima perioadă, înainte de retragerea forțelor aliate din 2021, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support (RSM), cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii şase ani, participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului român.