Prima pagină » Actualitate » Câți tineri vor VOTA pentru prima dată în viața lor, la alegerile din 9 iunie 2024. „Mi se pare că sunt și eu, în sfârșit, important”

Câți tineri vor VOTA pentru prima dată în viața lor, la alegerile din 9 iunie 2024. „Mi se pare că sunt și eu, în sfârșit, important”

Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată în viața lor, pe 9 iunie 2024. Cei mai mulți dintre ei spun că vor merge la vot, iar 65% dintre ei cred că pot schimba țara, conform unui sondaj recent. De data aceasta, tinerii sunt mai numeroși decât cei care au depășit vârsta legală de pensionare.

„Mă simt destul de derutată, pentru că nu avem prea multe informații, dar merg la vot. Votez!”, a declarat pentru Digi 24 Elena, în vârstă de 20 de ani, care peste mai puțin de două luni va vota pentru prima dată în viața sa.

Știe foarte bine ce ar trebui să aibă un candidat care să îi merite votul.

„Drept, să fie drept, ne-am săturat de corupție”, a adăugat ea.

La fel ca Elena, sunt și alți tineri. Un milion de români au împlinit vârsta legală de vot de la ultimele alegeri și vor merge anul acesta pentru prima dată la urne. Iată alte păreri ale tinerilor care ar putea merge la vot, anul acesta:

  • „Cum mi se pare că aș vota prima dată? Mi se pare că sunt și eu, în sfârșit, important. Mi se pare că am un drept și mi se pare că pot să contribui la viitorul țării”;
  • „Nu sunt sigur. Eu de felul meu sunt apolitic”;
  • Nu! Nu am un motiv anume, doar că nu vreau să merg. E prima dată când aș fi putut să merg, dar nu știu dacă voi merge anul ăsta.

Numărul tinerilor cu drept de vot a depășit anul acesta numărul seniorilor cu drept de vot. Conform cifrelor Autorității Electorale Permanente (AEP), anul acesta peste 4,5 milioane de tineri adulți români, adică cu vârsta cuprinsă între 18 și 3 5 de ani, ar putea să meargă la vot. La polul opus sunt românii care au împlinit peste 65 de ani,  Adică peste 3,5 milioane de tineri.

„Tinerii, de exemplu, votează cu partide suveraniste, ceea ce nu m-a speriat, fiindcă procentul era în jur de 20%, au dreptul ăsta s-o facă, dar în jur de 80% dintre tineri optau pentru valori democratice. Așa că, da, să fim atenți ce se întâmplă, pentru că este un număr mare”, declară Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Conform celui mai recent sondaj IRES, 65% dintre tineri consideră că pot schimba țara. În 2020, a fost ultimul an în care românii au votat.

FOTO – caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea/Gândul

Citește și